• Admin

Albir - turen til El Faro

Oppdatert: 27. nov. 2019


Fyret på toppen av klippen ved inngangen til Albirbukten i nasjonalparken Sierra Helada ble bygget i 1863 i tilslutning til vakttårnet Torre Bombarda som tidligere var blitt brukt i forvaret mot pirater. Nå er det et fint mål for en fottur.

Fra fyret (el Faro de Punta Albir) har man utsikt til Alteabukten (bahía alteana) og Calpeklippen (El penyón de Ifach) utenfor kystbyen Calpe noen mil lengre nordøst og selvsagt til strandlinjen sydvestover.

Da fyret ble tatt i bruk, var reiseveien så tung og tidkrevende at fyrvokterne måtte bo på fyret. Med den fine asfalterte veien som er anlagt nå, tar det bare litt over en halv time å gå dit. På veien til fyret passerer du en idyllisk vik - Cala del Metge - der det ofte er ankret opp lystbåter.

De lange trådene i vekstene på bildet under er så slitesterke at de er blitt brukt til å lage rep og trosser.

Til venstre for veien et lite stykke før fyret går det to stier ned til en gruveåpning til den gamle okergruven (la Cova del Bou). Den rødgule okermalmen består av oksydert jern blandet med andre mineraler. Når okermalmen knuses til et fint pulver, blir det et sterkt fargestoff.

Nedenfor gruven finner du også rester fra jernbanelinjen som fraktet mineralet ned til lastebåter. Oker var i sin tid et populært fargestoff og en stor eksportvare.


Ved fyret finner du rester fra det gamle vakttårnet fra syttenhundretallet, la Torre Bombarda. Fra tårnet kunne man varsle befolkning tidlig om angrep fra pirater. Fyret har de siste 150 årene sikret trygg seilas langs kysten.

Veien kan både spaseres og sykles.Flere turforslag: www.turideer.com.

Ukens utflukt: Fyret i Albir.

Lengde: 3 km - 30-45 minutter gange hver vei.

Passer for: Man kan ta seg frem med både sykkel, barnevogn og rullestol.

Finne frem: Det er skiltet til fyret fra hovedveien i Albir. Turen starter ved parkeringsplassen på vestsiden av Albir i skråningen opp til klippen der fyret ligger. Fra parkeringsplassen er det skiltet til turveien opp til fyret.

Herfra kan du også gå over Sierra Helada til Benidorm.

Oppgave: Kan du finne denne?


Tips: Se langs veikanten.

#Fyr #Albir #ElFaro #Utsikt #Mineraler #Spania #Norsk

165 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2016 ved Liv og Geir Stene-Larsen. 

  • Facebook
  • Instagram