top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Relleu - mosaikk og borgruiner - landsby i fjellene

Oppdatert: 30. jan.

Relleu er en liten fjellandsby et par mil innenfor Benidorm på Costa Blanca-kysten i Spania. Den er kjent for sine gater belagt med steinmosaikk.

Navnet Relleu kommer fra ordet relieff som henspeiler på topografien i området. Byen skiller seg ut der den ligger omkranset av høye fjell.

Byen var opprinnelig muslimsk, og borgen (Castillo de Relleu) på høyden like ved, ble bygget på 1200 tallet. Borgen hadde et areal på 1 720 kvadratmeter. Murene var 1,20 meter tykke.

Ruinene viser hvor stort og imponerende dette byggverket i sin tid har vært. De er nå fredet.

De 70 familiene som bodde i byen i 1609 da dekretet om at alle muslimer skulle utvises fra Spania kom, måtte flykte til fjellene omkring. Husene ble overtatt av kristne.
Grusveien opp fra byen til borgen er tilrettelagt med steinmurer og trapper. Inngangen er markert med en bue.
Litt før toppen finner man kapellet Ermita San Alberto.

På baksiden av høyden borgen ble bygget på, er det bevart en stein - La "Patada de San Jaime" som etter myten skulle være et bevart forspor etter at apostelen Jakob gikk over elven i dalen nedenfor.


Den ligger på en sti/vei som går rundt borgen ved foten av høyden. Følger du den, finner du også byens vaskeplass (Lavadora de Relleu) med vann fra en naturlig kilde.


Kirken som er oppkalt etter apostelen Jakob - La Iglesia de San Jaime Apóstol - ligger midt i sentrum av landsbyen.

Bygget som henger sammen med kirken på venstre side på bildet, er kapellet "La Capilla de la Mare de Déu". Dessverre er kirken og kapellet bare åpne for publikum i forbindelse med messer og andre religiøse markeringer.

I den gamle delen av byen er det trange, pittoreske gater. Mye av den opprinnelige bebyggelse er bevart.


Noen få kilometer syd for Relleu kan man se restene av en demning som ble oppført på 1600-tallet.

Her ble det i år (2022) laget en gangbro (Pasarela de Relleu) langs bergveggen over juvet der elven - Río Amadorio - i sin tid ble demmet opp.

Det går en merket rute fra sentrum av Relleu til demningen og gangbroen. Klikk her for mer informasjon.


Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Relleu - landsby i fjellene


Passer for: alle


Lengde: Turen fra Relleu sentrum til ruinene av borgen på toppen, er bare noen hundre meter lang. Stien/veien rundt høyden der borgen ble bygget, er på ca. 1 km.


Finne frem: Kjør fra Alicante mot Benidorm eller fra Altea mot Alicante. Ta av fra N-332 mot Villajoyosa sentrum, eller fra AP-7 i avkjøringen til Villajoyosa. Kjør CV-770 mot Orxeta og Sella. Noen kilometer etter at du har passert Orxeta - og før du kommer til Sella - tar du av til venstre der det står skilt til Relleu på CV-775. Følg CV-775 til Relleu. Det er trange gater i sentrum og få eller ingen parkeringsplasser. Parker derfor på merkede plasser langs veien før du kommer til Relleu, eller kjør rundt til andre siden byen på nedsiden via veien som tar av til venstre fra CV-775 kalt Circumvalación noen hundre meter før Relleu.
336 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page