top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Demningen ved Relleu - ny gangbro i fjell

Oppdatert: 30. jan.

Litt syd for den lille fjellandsbyen Relleu ble det i januar i år åpnet en gangbro festet til de stupbratte bergsidene i den dype kløften ved Relleus demning - la Pasarela de la Presa de Relleu.

Demningskonstruksjonen var en ingeniørmessig bragd da den stod ferdig i 1680. Med datidens teknologi var det ikke enkelt å få sperret av et så bredt og dypt område.

Konstruksjonen ble tegnet av den italienske ingeniøren Cristobal Antonelli i 1607, men var først ferdig i 1680. Den måtte påbygges i høyden to ganger senere fordi det samlet seg så mye jord og sand i dammen.

I dag er dammen tørrlagt mesteparten av året, men i perioder med mye nedbør kan slettene på bildet over bli fylt med vann.
Det som i dag er sletter, var dype avgrunner da demningen ble oppført - slik de fortsatt er på nedsiden av demningen. Gjennom årenes løp at har jord og sand fylt opp de dype partiene og ødelagt det oppdemmede området.

På nedsiden av demningen er det satt opp en 212 meter lang gangbro festet til de bratte bergveggene i kløften. Den ble åpnet i januar i år (2022).

I enden er det et utsiktpunkt med glassgulv der man kan se ned i den 40 - 60 meter dype avgrunnen.

Turen fra Relleu (uttales rejeo på spansk) til demningen går gjennom et vakkert fjellandskap.

I deler av ruten kommer vi ned i bunnen av elveløpet til begynnelsen av elven Río de Amadorio som munner ut i fiskebyen Villajoyosa noen få mil nedenfor.

Elveløpet er for det meste tørrlagt som vist på bildet over, men kan fylles med vann i perioder med mye regn.

Flere steder langs stien er det satt opp tavler med informasjon om områdene - som for eksempel om ruinene av kalkovnen på bildet nedenfor.

Stien går for det meste gjennom et flatt og enkelt terreng å bevege seg i. Den er godt merket med hvit og grønn strek.

Enkelte steder kan man se ruiner etter gamle bondegårder.


Det er mulig å gå en litt annen vei tilbake slik at det blir en rundtur. Det gir litt variasjon. Følg merking (hvitt/grønt).


Turen starter ved rådhuset i Relleu, ikke langt fra kirken.

Her er det også en parkeringsplass der man kan sette fra seg bilen, men velg den lille omveien (circumvalación) på sydsiden av den gamle bykjernen for å komme dit. Det er veldig trangt i gatene midt i byen.


Det er ikke vanskelig å finne veien ved å følge skilt og merking (hvit/grønn).

Hvis man vil ha ekstra hjelp, kan man laste inn ruten ved å skanne QR-koden til Wickiloc på skiltet nedenfor. Man kan også kjøpe kart i rådhuset.

Turen starter på nordsiden av rådhuset og går i bygater de første par hundre meterne. Velger man rundturen, kommer man tilbake til byen på østsiden.


Anlegget med gangbroen er bare åpen når det er bemannet. Åpningstidene kan variere i løpet av året, men på våren er det åpent fra 10 - 17.30 fra tirsdag til fredag og fra 9.30 - 18.30 på lørdager, søndager og helligdager. (Se på htttp://www.relleuturismo.com for å se åpningstider andre deler av året). Det koster 2,5 Euro for voksne og 1,5 Euro for pensjonister og barn under 11 år å komme inn. Man får tildelt 15 minutter på anlegget, og det slippes bare inn 15 personer om gangen. På utsiktspunktet med gulv av glass, er det bare tillatt å være 4 personer samtidig. I høysesongen kan det være fornuftig å bestille tid ved å ringe til +34 613033336. Beregn ca. 1 time og 15 minutter på fotturen fra rådhuset i Relleu til gangbroen. Sett av mer tid hvis du går sakte eller vil bruke tid på å se deg om.


Flere forslag til utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Pasarela de la Presa de Relleu - gangbroen ved demningen ved Relleu - gangbro i fjell


Varighet: 2.5 timer (4,8 kilometer hver vei - ca. 10 kilometer hvis man velger rundtur).


Passer for: Alle - enkelt terreng


Finne frem: Kjør CV-770 fra Villajoyosa mot Orxeta og Sella. Kjør forbi Orxeta og ta av til venstre ved skilt til Relleu et stykke før Sella. Følg vei CV-775 til Relleu. Det kan være klokt å ta av til venstre i det som kalles Circumvalacion rett før man kommer inn i den gamle delen av landsbyen. Da slipper man de trange gatene i bykjernen. Byens rådhus ligger rett ved parkeringsplassen på sydsiden av byen.


1 675 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page