top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Madrid i november - 10 ting å gjøre

Oppdatert: 30. jan.

Madrid kan besøkes til alle årstider, men sommeren kan være varm og vinteren kald, så høst og vår er fine årstider. Da er det også færre turister.

Madrid er en stor by med ca. 3,3 millioner innbyggere (6,6 millioner med forsteder), men den gamle bykjernen er overraskende intim med gangavstand til det meste.

Den gamle, opprinnelige delen av byen har trange sjarmerende gater.


Litt utenfor finner du store monumentale bygninger med vakker utsmykning.


I gamlebyen er det rikelig med restauranter, selv om en del av dem kan være stengt i perioder fra november til februar.

Det er mye å oppleve i Madrid, men her er en liste over ti ting du bør oppleve:


1) El Museo del Prado

2) El Palacio Real de Madrid

3) El Museo de Reina Sophia

4) La Cathedral de Santa María la Real de la Almudena

5) La Plaza Mayor

6) La Puerta del Sol - inngangen til gamlebyen

7) El Parque de Retiro

8) El Palacio de Cristal

9) Flamenco

10) Sobrino de Botín - verdens eldste restaurant1. El Museo de Prado

Prado-museet er en av Spanias tre mest besøkte turistattraksjoner. Det kan derfor bli lang kø for å få kjøpt billetter. Kjøper du billett på forhånd, slipper du rett inn.

Bygget er enormt og selv om man setter av god tid, er det vanskelig å få sett alt. Museet har en imponerende samling av eldre kunst, og har også utstillinger av nyere kunst.

Det er dessverre ikke tillatt å ta bilder i museet, men det er et rikt utvalg av kunstbøker man kan kjøpe.


2) El Palacio Real de Madrid

Den nåværende slottsbygningen for El Palacio Real de Madrid ble påbegynt i 1738 og ferdigstilt i 1764, men det har vært festningsmurer og slott her siden det 11 århundre.

I forkant av hovedbygningen er det en stor slottsplass.

Fra østsiden av plassen får man god utsikt over slottsparkene på baksiden og byen nedenfor.


Man blir ledet inn i en stor hall og deretter videre til en rekke saler. Det er tillatt å ta bilder i hallene, men ikke i salene.

Salene er enda vakrere utsmykket enn hallene. Ingen av dem er like, og man blir imponert for hvert ny "stue" man blir vist inn i. Både gulv, vegger og tak er de reneste kunstverk.

Slottet har vært hovedsete for kongehuset helt frem til den nåværende kongen og dronningen overtok.

De bor i et annet slott, og dette bildet er den eneste tilstedeværelsen fra dem. Palasset brukes nå til seremonier og spesielle arrangementer.

På baksiden av slottet ligger det to slottsparker som også bør besøkes.

Den ene heter Jardines de Palacio. Den er ganske liten.


Den andre heter Campo de Moro. Den er større fin å gå en tur i.
3) El Museo de Reina Sophia

Kunsten i museet som er oppkalt etter dronning Sophia, er av nyere dato enn den man finner i Pradomuseet.

Bygget har to utvendige heiser. Det er kvadratisk med et stort atrium i midten. Rundt atriet er det svalganger.

Bygget ble opprinnelig laget som sykehus - la Hospital General de Madrid. Byggingen av sykehuset ble påbegynt i 1587, men dagens bygg er fra 1756.

Den store takhøyden og de store luftige salene var medisinsk begrunnet. Selv om man ikke kjente til mikroorganismer på den tiden, visste man at det var viktig med mye luft for å hindre smitte.

Bygget har opplevd mye. Det har tatt i mot skadde soldater fra borgerkrigen, det har vært epidemisykehus for pasienter med pest og andre smittsomme sykdommer, og det har vært oppbevaringssted for farlige psykisk syke.

Under pestepidemiene ble de døde begravet i jorden under kjelleren. Det har gitt opphav til fortellinger om spøkelser og paranormale fenomener som fortsatt er under "etterforskning".

Stor takhøyde og mye lys er imidlertid også gode betingelser for utstillingslokaler for kunst. Sykehuset ble stengt i 1865, og bygget var deretter ubrukt i en lang periode.

På grunn av forfall ble det foreslått å rive bygget, men i 1977 ble bygget fredet. Restaureringen startet i 1980, og seks år senere var bygget fylt med kunst.

De faste samlingene befinner seg i andre etasje. I de øvrige etasjene er det tematiske utstillinger.

Det er tillatt å ta bilder i mesteparten av museet, men dessverre ikke i salene hvor mange av de mest interessante og kjente bildene er utstilt.

De tre store spanske kunstnerne i forrige århundre: Picasso, Dalí og Miró er viet stor plass. Pablo Picasso er mest kjent for sin kubistiske kunst, men der er også stilt ut andre typer verk av han som dette kvinneportrettet.

Salvador Dalí var en stor beundrer av Picasso. Dalí og Picasso var nære venner, de ga hverandre gjensidig inspirasjon, men var også konkurrenter. Her er et par av hans bilder.


Joan Miró var også en beundrer av Picasso og venn med både Picasso og Dalí. Han ble inspirert av dem begge. Her er er et par av hans surrealistiske bilder.


4) La Cathedral de Santa Maria la Real de la Almudena

Almudenakatedralen ligger på palassområdet rett utenfor slottsporten. Det er den mest betydningsfulle religiøse bygningen i Madrid.

Byggingen ble påbegynt i 1883, men gikk i lange perioder svært langsomt og ble først ferdig i 1993.

Underveis ble det gjort arkitektoniske endringer for å skape en mer harmonisk tilpassing til slottets arkitektur.

Katedralen ble oppført til ære for Santa María som er en av Madrids viktigste helgener. Den er bygget på stedet der den lille kirken Iglesia de Santa María stod.

Katedralen har tre etasjer. Den øverste er i kuppelen der det også er et museum. Hovedetasjen er utformet som et latinsk kors med flere altere og fem kapeller.

Inngangen til underetasjen er fra baksiden av Katedralen. Her finner man en rekke gravsteder, blant annet til Kong Filipe III's ektefelle dronning María de la Mercedes - som dette skulle være et gravmonument for.5) La Plaza Mayor

La Plaza Mayor er en stor rektangulær åpen plass omgitt av sammenhengende bygninger.

I dag er dette er en markedsplass med restauranter og salgsboder, men opprinnelig var det et sted for offentlige arrangementer. Blant annet var det her den katolske kirken kanoniserte sine helgener.

Det var Kong Felipe II som for fire hundre år siden fikk oppført bygningene og plassen. Statuen av han til hest ble satt opp i 1848.

Plassen er 129 meter lang og 24 meter bred. Veien inn går gjennom en av ni bueformede åpninger i bygningene.


6) La Puerta del Sol

La Puerta del Sol ligger noen få hundre meter fra Plaza Mayor. Den regnes som inngangen til gamlebyen i Madrid.

Det er en vakker plass, men for tiden foregår det rehabiliteringsarbeider, og derfor er det vanskelig å få tatt bilde av den ikoniske statuen av bjørnen som spiser av jordbærtreet - kanskje Madrids mest fotograferte motiv og mest kjøpte suvenir.7) El Parque de Retiro

Parken El Retiro ble opprinnelig anlagt som en slottspark til en av kongens palasser Palacio del Buen Retiro. Den ble åpnet for publikum i 1767 og har senere vært Madrids største offentlige park.Parken har et stort nettverk av gangveier en rekke åpne plasser.


Veiene som leder til de største attraksjonene i parken er brede, men det er kun tjenestebiler som får kjøre her. Parken er derfor fredelig og stille over det hele.


Parken har et eget palass - Palacio de Velázquez - og en kunstig anlagt innsjø der man kan leie robåt og beundre monumentet til ære for Kong Alfonso XII.
8) El Palacio de Cristal

Krystallpallasset ble bygget sentralt i Retiro-parken i 1887 i forbindelse med en stor utstilling fra de Filippinske øyene.

Det er formet som et gresk kors og består nesten utelukkende av glass i rammer av metall. Kuppelen er 22 meter høy.

Palasset brukes nå til utstillinger av moderne kunst. For øyeblikket er det en installasjon av kunstig røyk og speil.
9) Flamenco

Flamenco er en kunstnerisk uttrykksform som har oppstått gradvis i løpet av de siste par hundre årene som resultat av impulser fra arabisk, jødisk og rumensk kultur. Den startet i Andalucia i Spania.


Flamenco består av dans, stepping, sang og gitarspill og vises frem i særskilte flamenco-teatre - Tablao Flamenco - der man vanligvis kan også få servert mat eller drikke.

Kunstformen har et stor innslag av improvisasjon, og de i gruppen som ikke danser, bidrar gjerne med klapping, tramping eller tilrop for å stimulere danseren.

Det finnes en rekke Flamenco-teatre i Madrid, og de fleste har forestillinger med høy kvalitet.


10) Sobrino de Botín (verdens eldste restaurant)

Restauranten Sobrino de Botín ble åpnet i 1725. Grunnleggeren var spanjolen James Botín. Den har vært i kontinuerlig drift siden det og er dermed i følge Guinness rekordbok verdens eldste eksisterende restaurant.

Restauranten het først Casa Botín, men ble senere overtatt av Botíns svoger som ga den dagens navn Sobrino de Botín, som betyr Botíns svoger.

Her er innredningen stort sett slik den var på 1700-tallet.

Det sies at Fransisco Goya skal ha arbeidet her mens han ventet på å komme inn på kunstskole, og at det skal være favorittrestauranten til Ernst Hemmingway. Han skal ha vært god venn med Emilio Gonzáles som er farfar til dagens eier, og har omtalt restauranten i boken "Og solen går sin gang".

En av spesialitetene er langsomt stekt pattegris eller fårekjøtt. Denne retten får varierende anmeldelser. Noen har vært fornøyd, men vår mat var stekt alt for lite. Dette er kanskje ikke et sted man besøker for matens skyld, men mest for atmosfæren og historien. I sesongen bør man bestille bord på forhånd.


Madrid har et stort utvalg av restauranter. Er du glad i tapas, kan det være verdt å besøke Calle de la Cava Baja - som populært kalles tapasgaten. Her ligger tapasrestaurantene på rekke og rad.

For de som er avhengig av glutenfri mat, kan det være godt å vite at det finnes en restaurant med et eget ark i menyen for glutenfrie retter, og der du til og med kan få desserten Tiramisu glutenfri.

Bresca Taberno di Bologna er en italiensk restaurant med svært hyggelig betjening, rask service og meget god mat - også den glutenfrie. Alle råvarer er fra Italia.


Alle stedene og turistattraksjonene som er beskrevet i dette innlegget ligger innenfor gåavstand hvis man velger et hotell et sted midt i mellom togstasjonen Atocha og Plaza Mayor. Vi valgte Hotel Catalonia på Calle de Atocha. Da fikk vi ca. 10-15 minutter å gå fra togstasjonen til hotellet og omtrent det samme fra hotellet til Plaza Mayor.


Hotel Catalonia har to hoteller på hver sin side av veien, ikke langt fra hverandre. Vi bodde på Hotel Catalonia Atocha og var godt fornøyd med det. God standard, gode fellesrom og akseptable priser. Det finnes selvsagt også andre gode hoteller, men det lønner seg å velge en beliggenhet et sted mellom Atocha og Plaza Mayor.


Den gamle delen av togstasjonen Atocha er verdt et besøk i seg selv. Her er den nedlagte toghallen gjort om til en grønn park der man kan spasere mellom frodige vekster mens man venter på toget.

Det kan være fornuftig å planlegge utfluktene. Plaza Mayor og Puerta del Sol ligger bare noen få hundre meter fra hverandre. Palacio Real og Cathedral de Almudena ligger også bare noen hundre meter fra Plaza Mayor. Parkene Les Jardines del Palacio og Campo de Moro ligger like ved slottet. Disse stedene kan det derfor lønne seg å besøke samtidig.

Prado-museet og Reina Sophia-museet ligger like i nærheten av togstasjonen. Det samme gjør Retiro-parken og Krystall palasset. Der er også botanisk hage som kan være verdt et besøk. Disse stedene kan det være fornuftig å besøke samtidig.

Restaurant Sobrino de Botín ligger i nærheten av Tapasgaten Calla Cava Baja. Alle disse restaurantene ligger like ved Calle Atocha. Calle Atocha er derfor et godt utgangspunkt for alle disse stedene.

Gatene i den sentrale delen av Madrid har mange gode fotomotiver. Det er bare fantasien som setter grenser. Det er lov å ta bilder i det offentlige rom, men det er begrensninger i noen av museene. Tar du bilde av tiggere eller gatemusikanter, blir du tatt godt imot hvis du betaler en liten slant.
Det koster penger å komme inn på Palacio Real (12 Euro), Prado-museet (15 Euro) og Reina Sophia-museet (10 Euro). I perioder kan det være lange køer for å få kjøpt billetter. Kjøper du billetter på nett på forhånd, slipper du forbi køen og sparer mye tid. Barn og pensjonister betaler halv pris på slottet og i Prado-museet og får gratis inngang i Reina Sophia-museet.


Flere forslag til utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Madrid - 10 ting å gjøre


Passer for: Alle


Finne frem: For de som reiser fra andre steder i Spania, er det enkleste å ta hurtigtoget til Atocha stasjon i Madrid. Det tar bare 2-3 timer. Toget kjører i 300 km/time og man får nyte det vakre landskapet mens man reiser. Men mange av togavgangene går bare til andre stasjoner slik at man må ta T-bane eller Taxi for å komme videre til Atocha stasjon. Det kan derfor lønne seg å sjekke togavgangene nøye slik at man får bestilt riktig. Kommer man med fly, vil det også lønne seg å ta taxi eller tog fra flyplassen til Atocha og bruke dette som base.

156 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page