top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

El Torcal - naturvernområde med særegne steinformasjoner

Oppdatert: 6. feb.

Noen få mil opp i fjellene ved Malaga ligger El Torcal de Antequera på 1200 meter over havet. Det et område der erosjon av kalksteinbergarter har skapt et utenomjordisk landskap med vakre steinformasjoner som stimulerer fantasien.

Rader med spesielle steinformasjoner i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

El Torcal er en naturpark på nær 12 kvadratkilometer i Antequera kommune i Malagaprovinsen. Området ble fredet i 1929 som det første naturvernområdet i Andalucíaregionen.

Kvinne betrakter en særegen steinformasjon i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

I 2016 ble det oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det er nå et populært turistmål og utfartssted for skoleklasser. Steinformasjonene ble dannet i Juraperioden for 150 - 250 millioner år siden da området lå på havbunnen.

En steinformasjon som ligner en byste i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Det er laget to merkede ruter i området - én kort og én lang - som man må følge hvis man vil gå alene. Bestiller man guidet tur, får man også se andre, mindre tilgjengelige områder.

En rad med særegne steinformasjoner med tåke i bakgrunnen i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Den korte ruten er å anbefale hvis marken er våt. Den lange ruten kan vise til enda mer spektakulære steinformasjoner, men kan være svært glatt og sølete hvis det har regnet.

Mennesker går på sti ved siden av vakker steinformasjon i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

På grunn av høyden og beliggenheten nær Middelhavet, er det ofte tåke om morgenen og formiddagen. Det kan gi en eventyraktig stemning.

Kvinne ser ut over vakkert område med steinformasjoner i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

I tillegg til skulpturlignende steinformasjoner på overflaten, er det også huler og grotter her.

Steinformasjoner som minner om mennesker i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Steinformasjoner som ligner på statuer i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

sti med steinformasjoner i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

For de som ønsker å fotografere, er det lett å tenke at sollys vil gi bedre bilder, men fordelen med tåke, er at steinformasjonene stikker seg mer frem.

steinformasjoner i sollys i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Som vist på bildet over som er tatt i sollys, går de tre steinene nesten i ett med bakgrunnen, mens de på bildet nedenfor, som er tatt i tåke, fremtrer tydeligere.

steinformasjoner i tåke i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

På bildet tatt i tåke nedenfor, blir de to steinene hovedmotivet.

stein i tåke i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Mens de samme steinene bare blir en forgrunnsdetalj i bildet nedenfor som er tatt i sollys.

stein i sollys med dal nedenfor i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Hvis man ønsker å ta bilder i sollys, bør man vurdere å besøke stedet et par timer før solnedgang. Da vil man kunne få et mykere lys som gir lengre skygger og som bidrar til å isolere de steinformasjonene du ønsker å få tydelig frem i bildet.

Flere rader med steinformasjoner i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

plateformede steinformasjoner i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Det er parkeringsplass, turistinformasjon, kafeteria og toaletter ved besøkssenteret der rutene begynner.

Steinformasjoner som ligner dyr i naturvernområdet el Torcal de Antequera i Malagaprovinsen i Spania

Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: El Torcal de Antequera. El Torcal er et naturvernområde med særegne steinformasjoner man bør få med seg.


Passer for: Den grønne ruten er egnet for voksne og barn. Den gule og den oransje ruten er egnet for voksne i vanlig god fysisk form. Ingen av rutene er tilrettelagt for rullestol eller barnevogn. Man kan også bestille guidet tur til andre deler av området, men det må avtales på forhånd: www.torcaldeantequera.com.


Varighet: Den korte grønne rundturen er ca. 1,5 kilometer og vil ta ca. 45 minutter å gå, mens den lange gule rundturen er 3 kilometer og vil ta 2 timer å gå. Du bør beregne mer tid hvis du vil ta bilder. Den oransje ruten som går fra nedre til øvre parkeringsplass og tilbake samme vei, er 3,5 kilometer hver vei, 7 kilometer til sammen. Den har mye stigning.


Finne frem: Søk etter "Centro de visitantes El Torcal" på Google Maps. Da kommer du rett til parkeringsplassen og besøkssenteret. Alternativt kan du følge A-45 fra Malaga til Casabermeja der du tar av til MA-3404, og deretter A-7075 y MA-9016, som fører til parkeringsplassen og besøkssenteret.  Fra Malaga tar det 1 time å kjøre til El Torcal.


Den grønne og gule ruten starter ved Besøkssenteret i enden av parkeringsplassen. Følg merket sti. Det kan lønne seg å kjøpe en informasjonsbrosjyre i besøkssenteret.
87 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page