top of page
  • Writer's pictureAdmin

Villajoyosa - sjokoladebyen

Updated: May 5, 2021

Det var spanjolene som brakte sjokoladen til Spania og Europa. Helt frem til borgerkrigen var sjokolade en like viktig drikke for spanjolene som te var for engelskmennene. Villajoyosa var en pionerby i produksjon av fast sjokolade. Her kan du besøke tre sjokolademuseer.

Sjokoladen som mexicanerne drakk, var krydret med chilipepper og var derfor beisk og sterk. Da spanjolene tilsatte sukker og varmet den opp, ble den fristende også for europeiske ganer.

Sjokoladeformer

Den første transporten av sjokolade fra Sør-Amerika til Spania gikk en gang på 1520-tallet, men regelmessig transport ble først etablert på 1700-tallet. Den dekket først etterspørselen i Spania og etterhvert også i resten av Europa.

Sjokoladeskulptur i sjokolademuseet til Valor

Det var de kongelige som først begynte å drikke varm sjokolade, og det antas at skikken ble spredt til andre europeiske land gjennom giftemål og kongelige besøk. Helt frem til slutten av det attende århundre ble sjokolade bare inntatt som flytende varm drikke.


Sjokolademuseet til Valor

Villajoyosa var en pionerby og en av de første i Spania til å produsere sjokolade i fast form slik vi kjenner den i dag. De første fabrikkene ble etablert på 1870-tallet, og i 1937 var det hele 29 fabrikker i denne lille fiskerlandsbyen. I dag er det tre fabrikker igjen, og de har alle sitt eget museum.

Chocolates Pérez er den eldste, og den eneste som har bevart håndverkproduksjon av sjokolade. I den opprinnelige fabrikkbygningen produseres sjokoladen fortsatt slik det ble gjort i tidligere tider. I museet kan du utstyret de brukte i sjokoladens spede begynnelse og senere når maskinene kom.

Pérez produserer i dag hovedsakelig for det spanske markedet. I tillegg til den opprinnelige fabrikken som i dag også fungerer som museum, har fabrikken et moderne produksjonsanlegg. I museumsdelen kan du få møte barnebarnet til grunnleggeren av fabrikken, han er guide av og til.



Det var spanjolene som utviklet kunsten å lage sjokolade i fast form. Senere videreutviklet sveitserne sjokoladen ved å tilsette melk. Tradisjonelt har ikke melk vært en ingrediens i spansk sjokolade.

Chocolates Valor som ble grunnlagt i 1881 av Valenciano López Lloret, er den største fabrikken. Dette er også en familiebedrift, og det er i dag femte generasjon av familien López som eier og driver den.

Valor etablerte sitt eget sjokolademuseum i 1998, og har siden den gang åpnet sine dører for publikum hver hverdag hele året.

Omvisningen skjer i grupper og er profesjonelt organisert. Du kommer først inn i et møtelokale hvor du får se en film om firmaets historie, så får du se produksjonsutstyr og andre bruksgjenstander fra sjokoladeproduksjonens begynnelse, og deretter får du et lite innblikk i dagens produksjon.

Til sist får du besøke fabrikkbutikken der du kan kjøpe sjokolade i løsvekt eller i ferdige gavepakninger.

Forløperen til Chocolates Clavileño ble grunnlagt i 1882 av Valenciano López Lloret, den samme som grunnla Valor. Tre av hans barnebarn (brødre) etablerte i 1960 Clavileño oppkalt etter trehesten til Don Quijote. Det er nå fjerde generasjon Lloret som driver firmaet.

I siste halvdel av august avholdes det som kalles “Xocolatíssima”. Det er guided omvisning til alle de tre museene. Du kan imidlertid besøke museene når som helst resten av året også, men da må du selv finne tidspunkt og eventuelt avtale tidspunkt (gjelder Clavileño). Alle de tre museene er gratis.


Flere utflukter: www.turideer.com

Museene:

Valor:

Adresse: Pianista Gonzalo Soriano, 13

Telefon: +34 966 810 451

E-post: museo@valor.es

Kun guidede omvisninger i gruppe. Omvisningen tar 45 minutter.

Spansk tale:

Mandag til fredag: kl 10.00, kl 12.00 og kl 13.00 og kl 17.00, kl 18.00 og kl 19.00

Lørdag: kl 10.00, kl 12.00 og kl 13.00

Engelsk tale:

Mandag til fredag: kl 11 og kl 16

Lørdag: kl 11.00

Møt opp utenfor museet i god tid før ett av klokkeslettene. Omvisningen er gratis, men du må trekke billett fra automaten utenfor. Billetten tjener som en kølapp. De slipper kun inn grupper på 50 om gangen. Er du for sent ute, må du vente til neste omvisningstidspunkt.

Det er lov å ta bilder i museet, men ikke i fabrikken. Hvis det ikke passer å være med i den engelsktalende gruppen, kan du prøve en av de spansktalene. Guidene er veldig serviceinnstilt og vil gjøre det de kan for at du skal få utbytte av omvisningen likevel.

Pérez:

Adresse: Partida Mediases, 1

Telefon: +34 965 890 573

E-post: infoventas@chocolatesperez.com

Mandag til fredag: 10-13 og 17-20

Lørdag: 10-13

Grupper må bestille tid, men ellers er det bare å møte opp innenfor åpningstiden.

Clavileño:

Calle Colon 187.

Telefon: +34 965 890 778.

E-post: clavileno@chocolatesclavileno.com

Ring eller send e-post for å avtale besøk i museet


Kart





189 views0 comments
bottom of page