• Admin

Strömstad - de 11 beste badestedene

Oppdatert: 18. mai 2021

Strömstad har mange vakre strender og badesteder, men dagens vindretning har mye å si for opplevelsen. Vinden stjeler mange varmegrader, men er du i le, kan selv kjølige soldager bli gode.


Vind fra sør

Vind fra sør og sørvest er den vanligste vindretningen på kysten av Bohuslän, men dessverre også den som de fleste strendene i Strömstad ligger utsatt til for.

Styrsö er en liten øy rett utenfor Strömstad mot Kosterrenna. Her er det lunt på land selv når det blåser sterk vind fra sør eller sør-vest. Øya har en fin sandstrand, badeflåte, toalett, kiosk og stier du kan på på oppdagelsesferd på. Ulempen er at du må i båt, men det tar bare 10 minutter, og du kan ta Kosterbåten om du ikke har tilgang til privat båt. Les mer om Styrsö her.


Nötholmen er en liten øy med landforbindelse noen få minutters gange fra Strömstad sentrum, like ved Strömstad Spa & Resort. Her kan du gjemme deg for sønnavinden i en liten vik på nordsiden. Øya har mange stier i skog og på svaberg. En tur rundt øya langs strendene tar ca 1 time. Les mer om Nötholmen her.


Nord-Koster er et av de vakreste stedene i Strömstad kommune. Her har du flere fine sandstrender å velge i. På nordsiden er det vindstille når det blåser fra sør. På nord-vestsiden får du følelsen av å være i et middelhavsland. Her er det spesielt fint når det blåser fra øst, men du finner le bak en sanddyne om det blåser fra sør også. Øya har merkede stier og mange flotte turmuligheter. En tur rundt hele øya tar ca 3-4 timer. Det tar ca. en halv time å gå fra havnen til de fineste strendene. I havnen i sør er det flere gode restauranter. Ulempen er at du må i båt, men det er enkelt å komme dit med Kosterbåtene som har hyppige avganger fra Strömstad havn. Turen tar ca. 45 minutter. Sett av hele dagen, du kommer ikke til å angre. Les mer om Nord-Koster her.


Vind fra vest

Når vinden kommer rett fra vest, ligger de fleste strendene i Strömstad utsatt til, men det er noen steder du kan reise til. Dessverre må du i båt for å komme dit.

Alaska er et lite parkanlegg på Nord Långö rett uten for Strömstad. Her er det le hvis vinden kommer fra vest. Alaska har en stor gressplen og flere terrasser, en liten sandstrand og badebrygge og sommerkafé/kiosk. Det går flere stier på øya, og går du tvers over på andre siden, vil du komme til en større strand der du har le for vind fra øst. Du må i båt for å komme til Alaska, men det går en egen skjærgårdsbåt fra den nordre havnen i Strömstad. Les mer om Alaska her.


Furholmens Havsbad ligger på en liten øy rett utenfor havnen i Strömstad. Der finner du le for vind fra vest hvis den ikke er alt for sterk. Øya har en egen restaurant som er åpen i sommersesongen, toaletter, en barnevennlig liten sandstrand, stupetårn og mange fine svaberg du kan bade fra. Det går båt med regelmessige mellomrom fra Strömstad havn, og det tar bare 5 minutter.


Vind fra nord

Saltö er det ideelle stedet å reise til når det blåser fra nord. Da er det vindstille her. Saltö har en stor og fin sandstrand, toaletter og skogsterreng med turstier. Øya har landforbindelse og er en del av Kosterhavets nasjonalpark. Følger du strandlinjen mot vest, kommer du til vakre svaberg og et lite sund over til en holme som er forbeholdt naturister. Det er en stor parkeringsplass noen hundre meter fra stranden, og det tar ca 20 minutter å kjøre dit fra Strömstad sentrum. Les mer om Saltö her.


Hålkedalsbadet er en liten strand du må lete litt etter. Den har eget stupetårn, sandstrand og gresslette med skygge fra trær om du ønsker det, toalett og parkeringsmulighet rett ved for handicappede. Den ligger i et sund og er godt skjermet for vind fra nord og til en viss grad fra sør. Les mer om Hålkadalsbadet her.


Vind fra øst

Vind fra øst, eller fralandsvind, er den ideelle vindretningen for mange av strendene i Strömstad. Da er det lunt og godt på mange av de vakreste strendene i kommunen.

Capri er et stort område med en barnevennlig sandstrand i den ene enden og svaberg i den andre med fin utsikt til skjærgården. Det er lekeanlegg for barn, toaletter og kiosk. Like i nærheten er det også en pizzarestaurant, hotell og hytter til leie (Källviken Semesterby og Konferens). Parkering rett ved stranden, ca 5 minutter fra Strømstad sentrum. Kanskje det vakreste badestedet i Strömstad. Les mer om Capri her.


Seläterbadet ligger bare 5 minutters kjøring fra Strömstad sentrum. Området har både gressplen, sandstrand, stupetårn, toaletter, kiosk og et vannsklieanlegg. Det har også en egen rampe som rullestolbrukere og vannbestandig rullestol for utlån til bading. Parkering like ved stranden. Langgrunt og svært barnevennlig. Les mer om Seläterbadet her.


Rødudden er et lite berg i forlengelsen av nordre havn i Strömstad. Det har fått sitt navn etter fargen på fjellet. Her har naturen laget mange fine sitte og liggeplasser med storslått utsikt over skjærgården. Parkering like ved. Kiosk og restauranter noen hundre meter unna. Ikke barnevennlig, men topp for unge og voksne.


Båtsviken er en liten, intim sandstrand som benyttes mest av folk i nærområdet, men som du kan komme til ved å fortsette Kyststigen langs stranden sørover fra Seläterbadet. Stranden har ingen fasiliteter, men kan være et fint turmål. Les mer om Kyststigen fra Seläter til Strömstad her.

Lite vind

Når det er vindstille eller svak vind, kan du legge mer vekt på andre forhold, som for eksempel om du har med deg små barn, om du trenger tilbud for bevegelseshemmede, om du vil være på stranden om formiddagen eller ettermiddagen, om sandstrand er et must, eller om du vil bade fra svaberg.


Morgensol: På Alaska og Furholmen har du solen rett mot deg om morgenen. Et sted for morgenfugler, men også fine solforhold resten av dagen.


Formiddagssol:Saltö og Hålkedalsbadet har du fin solretning morgen og formiddag. Ikke like egnet etter kl. 16. Saltö har den største og fineste stranden.


Midt på dagen: Capri, Seläterbadet, Båtsviken, Byneset og Nord-Koster har du sjøen mellom deg og solen hele dagen fra klokken 12 til 18. Du har også sol tidligere på dagen og om kvelden, men da kommer den bakfra eller fra siden hvis du sitter eller ligger mot sjøen.


Kveldssol: På Nord-Koster, Styrsö og nordsiden av Nötholmen har du solen rett mot deg på kvelden. Det er fine solforhold også tidligere på dagen, særlig på Nord-Koster og Styrsö, men da får du den bakfra eller fra siden når du sitter/ligger mot sjøen. På Capri er det også steder der du får solen rett mot deg om kvelden når du ser ut over sjøen.


Sandstrand: På Nord-Koster, Capri, Saltö og Styrsö er det veldig fin sandstrand. På Seläterbadet og Båtsviken er sanden bra på land, men det er litt stener og mudder ute i vannet.


Svaberg: Capri, Saltö, Byneset, Furholmen, Nötholmen.


Badebrygge/stypetårn: Capri, Seläterbadet, Byneset, Hålkedalsbadet.


Rullestol/bevegelseshemmet: Seläterbadet.


Turmuligheter: Saltö (stort naturvernområde), Capri (merket sti like ved), Nötholmen (flere merkede stier).


Barnevennlig: Capri, Seläterbadet, Saltö, Styrsö, Nord-Koster. På Nord-Koster finner du de aller vakreste og mest barnevennlige sandstrendene, men det tar ca. en halv time å gå fra havnen der Kosterbåten slipper deg av.


Mest eksotiske opplevelse: Nord-Koster, Styrsö, Alaska. Båtturen kan oppleves som en hindring, men gjør også utflukten mer opplevelsesrik.


Beste totalt sett: På fastlandet: 1) Capri, 2) Selälterbadet, 3) Saltö. Med båtforbindelse: 1) Nord-Koster, 2) Styrsö, 3) Alaska.


Flere forslag til utflukter: www.turideer.com

#Sverige #Norsk #Strand #Natur


6 446 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle