top of page

Storøykilen Naturreservat - nye dammer på Fornebu - naturrestaurering i våtmarksområde

  • Forfatterens bilde: Admin
    Admin
  • 6. juni
  • 7 min lesing

Oppdatert: 7. juni

Da Fornebu flyplass ble nedlagt den 7. oktober 1998, startet utbyggingen av det som skal bli på størrelse med en middels stor norsk by. Heldigvis har myndighetene skånet enkelte områder der man har forsøkt å sette naturen tilbake til slik den var før flyplassen ble bygget. I løpet av de siste to årene har det viktige våtmarksområdet i Storøykilen fått en stor oppgradering. Det er etablert til sammen fire dammer som vil kunne gi gode leveområder for både insekter, planter og fugler. Det er lagt til rette for at besøkende kan få se fuglene uten å forstyrre dem.


Strand med kyr som beiter

I naturreservatet rundt Storøykilen på Fornebu har man fortsatt følelsen av å være ute i fri natur. Her beiter kyr i fredelig sameksistens med rådyr, gjess og andre fugler. Men like bakenfor strandlinjen har det ikke vært like stor idyll. Der har man i årenes løp fylt igjen det som tidligere var dumper og åpne dammer med avfall og fyllmasser. Mye av området har også vært gjengrodd av takrør og busker. Etter flere års påvirkningsarbeid har imidlertid ildsjeler - og da særlig naturvernkontakt Bjørn Olav Tveit i BirdLife Norge, Asker og Bærum lokallag - fått gjennomslag for å rense opp i gammel forurensning og ta naturen tilbake slik den opprinnelig var.


Liten dam innenfor strand med tre ved siden av
Fjærepytten til høyre i bildet er en tidevannsdam (mai 2025)

Rett innenfor strandlinjen er det fjernet forurensende avfall og laget en tidevannsdam som dels får overflatevann fra skråningene bak og dels får sjøvann fra fjorden ved høyvann. Den har fått navnet Fjærepytten og er blitt et fint raste- og leveområde for vadefugler og ender.


Dam innenfor strand
Fjærepytten sett fra landsiden (mai 2025)

Fugl gluttsnipe speiler seg i grønnfarget vannflate
En gluttsnipe søker etter mat i Fjærepytten. Bildet ble tatt den 24. august 2024.

Ved siden av gangveien litt lengre bak stranden er det gravd ut en dam som har fått navnet Isfugldammen. Her håper man at den vakre turkise og rustrøde isfuglen - som finnes i området - vil kunne finne seg en plass å hekke og bo når dammen forhåpentligvis blir fylt av småfisk som denne fuglen lever av. For å få ønsket dybde har man demmet opp elven og på den måten også bidratt til å heve vannivået i hele våtmarksområdet bak der man jevnlig kan høre "grisehylene" fra vannriksen som er så sky at bare de ivrigste og dyktigste fugletitterne har fått sett den.


Dam omgitt av høyt siv
Isfugldammen sett fra skogsiden (mai 2025)

Fugl isfugl hold i hånd
Isfugl fanget i nett ved Storøykilen blir ringmerket av BirdLife ved Lilløyplassen Naturhus. Bildet ble tatt den 7. september 2024.

Ved siden av gangveien litt lengre Nord-vest ligger Sivhønedammen. Som navnet sier, håper man at sivhøner vil kunne slå seg til her, men foreløpig er det mest låvesvalene som har benyttet seg av den. I tillegg har et par dverglo hekket i området i år. De fikk fire barn og har prøvd ut både Fjærepytten, Sivhønedammen og Isfulgdammen i tillegg til områdene rundt vollene som er laget.


Dam med mye grønske omgitt av trær
Sivhønedammen med lav vannstand etter lengre tids tørke (mai 2025)
Fugl låvesvale finner mat og vann i dam
En låvesvale finner vann og næring i Sivhønedammen. Bildet er tatt 19. mai 2025.
Et dverglopar fikk fire unger i Storøykilen i år. Bildet er tatt den 6. juni 2025.
Et dverglopar fikk fire unger i Storøykilen i år. Bildet er tatt den 6. juni 2025.

Den største dammen - Askengtjernet - ligger lengre bak i terrenget. Den vil antakelig kunne bli det viktigste leveområdet for fuglene, men er ikke så lett synlig fra gangveien i dag og vil være utilgjengelig for publikum mesteparten av året. Man kan se noe av den fra utsiktspunktet på haugen ved sjøsiden av turveien. I hekkesesongen for fuglene og beitesesongen for kyrne, er området sperret av med strømførende gjerder. Om høsten, vinteren og tidlig om våren vil man imidlertid kunne gå rundt og se tjernet fra baksiden.


Inngjerdet dam med fjorden i horisonten
Askengtjernet sett fra baksiden. Den er inngjerdet med strømførende ledning for å hindre at kyrne går ned i vannet (mai 2025).

Arbeidene med å lage dammene i Storøykilen Naturreservat startet i desember 2023 og ble gjort ferdig i 2024/2025. Sporene etter gravingen er derfor fortsatt synlige, men den første hekkende fuglen er allerede observert, en gråmåke. Gråmåken er på rødlisten over truede arter. Det er derfor positivt at den har funnet seg en trygg oase i Askengtjernet.


Fugl gråmåke ved dam
Gråmåke ved Askengtjernet. Bildet er tatt den 7. mai 2025.


Fugl gråmåke på reir med liten busk foran
Gråmåke på reir på en liten øy i Askengtjernet. Bildet er tatt fra stor avstand for å ikke forstyrre fuglen. Bildet er tatt den 7. mai 2025.
Hekkingen ble vellykket. Gråmåkeparet fikk tre unger. Bildet er tatt den 6. juni 2025.
Hekkingen ble vellykket. Gråmåkeparet fikk tre unger. Bildet er tatt den 6. juni 2025.
Fugl fiskemåke synger på stolpe
En fiskemåke skriker ut sin begeistring over den nye utsiktsplassen ved Askengtjernet. Bildet er tatt den 7. mai 2025.

Storøykilen naturreservat er på 146 dekar. Det ble opprettet i 1992, og formålet var å ta vare på vegetasjon, fugler og dyr som lever i området. Naturen på Fornebu har flere plantearter som det er viktige å ta vare på. Et eksempel er den blå dragehodeplanten som dragehodeglansbillen er helt avhengig av. Dragehodeglansbillen finnes bare på enkelte steder på Fornebu og noen øyer i skjærgården i Asker og Bærum, men ingen andre steder i verden. Derfor har Norge et spesielt ansvar for å ta vare på den. Dragehode vokser blant annet på utsiktsplassen ved Storøykilen.


Nærbilde av dragehode blå blomst
Dragehode ved Storøykilen på Fornebu. Planten blomstrer i juli. Bildet er tatt i juli 2024.

Fornebu er et av de viktigste fugleområdene i landet. Her kan man finne fugler året rundt, men spesielt under fugletrekkene vår og høst da mange arter tilbringer noen dager eller uker her med å samle krefter og energi på veien nordover eller sørover. Det er observert 285 forskjellige fuglearter på Fornebu, og det gir en niendeplass i Norge på listen over steder med høyest antall observerte fuglearter.


Fire fugler lappspover med lange nebb i vannkanten
En gruppe lappspover rastet en stund ved Lilleøya Naturreservat den 7. mai 2025

Arbeidet med å restaurere våtmarken i Storøykilen naturreservat vil gjøre det enklere å være fugl på Fornebu. Bjørn Olav tveit har klart å få økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen, DNB, Statsforvalteren, Miljødirektoratet og Smart City Bærum. I tillegg har BirdLife bidratt. Det er både flott og helt nødvendig at offentlige instanser og private virksomheter kan gå sammen om slike prosjekter, som i tillegg til tid og arbeid også krever en god del penger. Det må også nevnes at medlemmer i BirdLife har vært villige til å legge ned et stort antall dugnadstimer med å hogge trær og fjerne busker, rydde søppel og stelle området.


Et par fugler stokkender ser hver sin vei mellom siv i dam
Et stokkandpar trivdes på den lille "øya" i Isfugldammen i 2024. Bildet er tatt den 19. juni 2024.
I år kom 10 stokkandunger til verden i Isfugldammen. Bildet er tatt den 6. juni 2025.
I år kom 10 stokkandunger til verden i Isfugldammen. Bildet er tatt den 6. juni 2025.

Utbyggingen av Fornebulandet er en av de største urbaniseringsprosjektene i Norge. Det er lett å se at både natur og dyreliv vil være utsatt når blokker og rekkehus vokser opp som paddehatter og omringer de sårbare naturområdene. Det er også innlysende at det kan bli en konflikt når besøkende og folk som bor i området skal ta i bruk naturen på fritiden. Et av formålene med naturrestaureringen av våtmarkene i Storøykilen Naturreservat er at mennesker og natur skal kunne leve side om side. Derfor skal det lages stier og skjul som sørger for at turgåere og fugleelskere kan få se fuglene og dyrene samtidig som disse får sine trygge plasser.


Fugl skjeggmeis spiser av takrør med gul bakgrunn
En gruppe skjeggmeis slo seg til i takrørene ved Koksakilen og Hundsund høsten og vinteren 2022 og 2023. Bildet er tatt den 23. desember 2022.

Gråhegre speiles i mørk vannflate
En gråhegre leter etter fisk på grunna i Storøykilen. Bildet er tatt den 30. august 2024.

Tre fugler myrsniper går i gress som er oversvømmet
En gruppe myrsniper på næringssøk i strandlinjen i Storøykilen. Bildet er tatt den 10. september 2024.

Fugl fuglekonge på bartrekvist
Fuglekonge på Lilleøya - Norges minste fugl. Bildet er tatt den 10. januar 2025.

To fugleunger av låvesvale på gren gjør samme bevegelser
Et par låvesvaleunger gjør en oppvisning i parallelldans mens de venter på mat i Storøykilen. Bildet er tatt den 10. august 2024.

Låvesvale på tynn gren med vakker boket bak
Låvesvalemor synes barna er blitt så store at de må begynne å finne seg mat selv. Bildet er tatt den 10. august 2024.

Fugl vipe vasser på grunt vann
Vipa på grunt vann i Storøykilen. Bildet er tatt den 19. august 2024.

En av de største konfliktene i området er knyttet til Kilen Sjøflyklubb som ligger ved sydvestenden av Lilleøya rett ved Storøykilen. Det er oppfattet som et av Europas fremste sjøflymiljøer og utdanner sjøflypiloter fra hele Norge og resten av kontinentet. Den har holdt til her siden 1920-tallet og kan ses på som et nostalgisk element fra Norges tidligere hovedflyplass. Men den store utbyggingen på Fornebu med det presseet på naturen det innebærer og nærheten fra sjøflyklubben til sårbar natur og dyreliv gjør sjøflyaktiviteten stadig mer problematisk. Klubben har ca. 100 medlemmer og 17 fly. Hver gang et av disse lander eller tar av, skremmes fuglene i området opp, og det er ikke gunstig for fuglene, særlig ikke for rastende fugler som skal spise seg opp og samle krefter under fugletrekkene.


Kyr beiter på strand ved havn for sjøfly
Kilen Sjøflyklubb øverst til høyre i bildet ligger rett ved naturreservatet (mai 2025)

I utbyggingen av Fornebulandet har man heldigvis tatt vare på en del naturområder og på den måten sørget for at innbyggerne får vakre rekreasjonssteder. Den store Nansenparken (https://www.turideer.com/post/nansenparken-fornebu-i-ny-drakt) er en stor grønn lunge som hele området har tilgang til. Strandområdene på tuppen av Storøya (Storøyodden) er gjort om til en vakker sandstrand (https://www.turideer.com/post/storøyodden-badestrand-på-fornebu), og det er laget gode turveier til både Koksakilen og over til Hundsund. Så selv om Fornebulandet etter hvert vil bli en by, blir det også god tilgang til grønne arealer.


Kvinne går gjennom allé av høye trær
Allé i Nansenparken

Fontener i våtmarksområde
Våtmark i Nansenparken

Trær uten blader speiler seg i blank vannflate
Dam og elv i Nansenparken

Person går på gul gresslette ved strand
En av de store slettene på Storøyodden

Sandstrand med øy utenfor
Stranden på Storøyodden er tilført store mengder finkornet sand. Stranden har kiosk, toaletter og badeplattform med stupetårn.

Strand omgitt av siv med bladløse trær
Hundsund har også fine strandområder. Bildet er tatt om høsten.

Flere prosjekter med naturrestaurering: www.turideer.com Emnetag: Ta tilbake naturen


Ukens utflukt: naturrestaurering i våtmarksområde i Storøykilen Naturreservat på Fornebu


Passer for: Alle med interesse for natur som klarer å gå et stykke.


Finne frem: Det enkleste er å ta utgangspunkt i den offentlige parkeringsplassen som brukes for å få tilgang til badestranden på Storøyodden. Den ligger i Lomviveien på Storøya. Fra parkeringsplassen går det stier gjennom skogen på vestsiden som fører ned til Storøykilen.





Comentários


© 2016 ved Liv og Geir Stene-Larsen. 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page