Storkeprosjektet i Skåne - reintrodusering av hvit stork i Sverige - naturrestaurering
- Admin
- for 6 timer siden
- 5 min lesing
På 1600- og 1700-tallet hekket omtrent fem tusen par hvit stork i sør-Sverige, men et fryktelig uvær under fugletrekket om våren i 1856 gikk så hardt ut over bestanden at den aldri tok seg opp igjen. I takt med endringer i jordbruket, gikk den ytterligere ned, og i 1954 hekket det siste paret ved Karups gård utenfor Blentarp. I 1989 ble det imidlertid satt i gang et prosjekt for å reintrodusere hvit stork i Skåne. Nå er det over 100 ville stork der og mer enn 250 i innhegning. Du er velkommen til å besøke flere av gårdene som deltar i Storkprojektet. Der får du se de store vakre fuglene på nært hold.

Storkprojektet har fra begynnelsen av vært drevet av Naturskyddsföreningen i Skåne og Skånes Ornitologiska Förening (nå BirdLife Sverige). Det ble startet i 1989 på Karups Nygård, men ble bygget på metoder og avlsarbeid fra Aneboda i Småland der man allerede hadde avlet opp stork i en tiårsperiode. Storkene ble flyttet fra Aneboda og plassert i store innhegninger der det ble lagt til rette for at hann- og hunnfugler skulle kunne finne seg en partner og begynne å hekke. Denne oppgaven med "ekteskapsformidling" har gården fortsatt, og det er Karin og Henrik Areskough som har stelt storkene helt siden starten.


Etter at nybakte parrene har klart å få til en vellykket hekking der minst én av ungene har overlevd, blir de overflyttet til en av de fire andre innhegningene som inngår i prosjektet. Etter å ha hekket der et år, blir de sluppet ut i det fri for å videreutvikle seg til å bli viltlevende fugler som trekker til Afrika om vinteren og forhåpentligvis kommer tilbake for å hekke i Skåne om sommeren, slik de gjorde før i tiden.

For at storken skal spres til så store deler av Skåne som mulig, har prosjektet etablert spesielle innhegninger for utsetting av fugl i naturområder hvor de vil kunne leve i vill tilstand. Storken foretrekker åpne slettelandskap, og i nord som oftest våtmarksområder. I utsettingsinnhegningene plasserer man etablerte kjønnsmodne par om høsten, slik at de skal kunne hekke i dette området når de slippes fri om våren. Når det er blitt en levedyktig stamme der, blir innhegningen flyttet til et annet sted for å kunne gjenta prosessen.


Så langt har prosjektet vært svært vellykket. Mange av fuglene har klart overgangen til et liv i det fri, og nå er det mer enn 100 fugler fra prosjektet som hekker i Skåne. I tillegg kommer det fugler fra andre land på besøk, og kanskje vil noen av disse også begynne å hekke her etter hvert. Det er nå mer enn 250 stork i innhegning i Skåne. I tillegg til at det hvert år blir sluppet ut par som er modne for hekking, blir det sluppet ut ungfugler som kan følge de ville fuglene på deres ferd sørover om høsten. Det er derfor ganske mange fugler som slippes ut hvert år.


Storkprojektet gjennomfører flere arrangementer for å skape interesse for arbeidet med å reintrodusere hvit stork i Skåne. Blant annet kan man få være med på "Storkskådningens dag i Fulltofta" i slutten av april der man får se hekkende stork på nært hold. Man kan få se fuglungene i reirene i midten av mai og være med på ringmerking av dem i begynnelsen a juni. I slutten av juli kan man være med på "Storksläpp vid Hemmestorps Mölla" der årets fugler slippes fri.

Før ungfuglene slippes fri, har de i en periode fått prøvd vingene i en litt større innhegning der det er mer plass til å bevege seg. Men det er først ved storkeslippet de får luft under vingene for alvor. Det er en opplevelse å se hvordan de forsiktig prøver seg frem, før de etter hvert tar av og flyr en liten runde over gården.

De fem faste innhegningene i Storkprojektet er: Flyinge, Fulltofta, Hemmestorps Mölla, Karups Nygård og Stänkelösa. Man er velkommen til å besøke tre av disse:
Fulltofta,
Karups Nygård
Hemmestorps Mölla.
Selv om det er mest fugl på sommeren og høsten, kan man se stork hele året. I tillegg til fuglene i innhegningene er det en del stork som blir værende ved gården over vinteren og blir matet der. Disse regnes da ikke som ville siden de ikke deltar i migrasjonen sørover. Men de er naturligvis like flotte å se på for oss som besøker dem.

Nedgangen i bestanden av stork i Skåne startet med en naturkatastrofe, men årsaken til at bestanden ble utryddet, er menneskeskapte endringer. Ved å lage diker og drenere store våtmarksområder, ble storkene fratatt sine leveområder. Ved å effektivisere landbruket og ta i bruk kjemikalier, ble økosystemet storkene er avhengig av for å finne mat, ødelagt. Ved å sette opp høyspentledninger, ble fugler som har godt sidesyn, men som ikke ser så godt rett fremover, utsatt for dødsfeller. Ved å endre jordens klima, har det oppstått unormalt sterke tørkeperioder i områdene storkene overvintret i om vinteren.

Arbeidet med reintrodusering er viktig, men for å få tilbake en levedyktig vill bestand av hvit stork i Skåne, vil det også være nødvendig å gjøre noe med faktorene som gjør det vanskelig for stork å overleve. Det er for eksempel viktig å restaurere våtmarker, redusere bruken av plantevernmidler og grave ned eller merke høyspentledninger. Reintrodusering av utryddede arter og naturrestaurering henger sammen.

Alle fuglene i prosjektet blir ringmerket slik at man kan følge deres ferd og liv. I vest-Europa har stork vært utryddet i mange land, men i øst-Europa har det hele tiden vært en levedyktig bestand. Det skyldes dels at det fortsatt eksisterer store uberørte våtmarksområder der, og at landbruket ikke har gått igjennom de samme effektiviseringsprosessene, men også at disse fuglene har migrert til øst- og sør-Afrika der problemene med tørke har vært mindre uttalte enn i vest-Afrika der fuglene fra vest-Europa tradisjonelt har migrert til om vinteren. Nå håper man at den reintroduserte bestanden av stork i Skåne skal lære seg å velge den østlige ruten.
Flere prosjekter og utflukter: www.turideer.com
Mer informasjon om prosjektet og stedene du kan besøke: www.storkprojektet.se
Hvis du ønsker å kontakte prosjektet kan du sende mail til: info@storkprojektet.se eller ringe +46709980225. Det er mulig å bestille guidet omvisning.
Comentarios