top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Novelda - Gaudi, kirken og slottet

Oppdatert: 11. mai 2021


Tre mil innenfor Alicante på Costa Blanca-kysten finner du den Gaudiinspirerte kirken Santuario Santa Magdalena. Fra toppen 360 meter over havet får du en storslått utsikt, særlig hvis du klatrer opp på borgen i middelalderslottet Castillo de La Mola som ligger like ved.

Santuario Santa Maria Magdalena - en Gaudi inspirert kirke fra 1946

Kirken ble tegnet av en ingeniør fra Novelda, José Sala Sala. Arbeidet ble påbegynt i 1918, men ble først fullført i 1946. Den er inspirert av den mer kjente La Familia Sagrada, Gaudis mesterverk i Barcelona, men har flere særtrekk som gjør den unik i verdenssammenheng.

Fremsiden av kirken Santuario Santa Maria Magdalena med de to tårnene

Kirken er formet som et krus, et symbol på kruset som Maria Magdalena brukte da hun balsamerte Jesus. På fremsiden er det to 25 meter høye tårn med kors på toppen. På baksiden er det en kuppel.

Detaljer fra en bakport i Santuario Santa Magdalena

Bygget er konstruert ved bruk av ulike typer naturstein i tillegg til tradisjonelle teglstein. På avstand kan det minne om et sandslott.

Utsmykning på utsiden av kirken Santuario Santa Maria Magdalena

På utsiden er kirken utsmykket i en stil som ligner på Gaudis La Familia Sagrada i Barcelona.

Detaljer fra utsiden av kirken Santuario Santa Maria Magdalena

Innvendig er kirken mer ordinær, men med mange fine glassmalerier.

Malte glass i kirken Santuario Santa Maria Magdalena

Marmororgelet i Santuario Santa Maria Magdalena

Det som skiller denne kirken fra andre innvendig, er kirkeorgelet som utelukkende er laget av marmor.

Fra utsiden har man vakker utsikt i flere retninger, både mot fjellene og mot havet.

Utsikt mot jordbruksområdene i Novelda

Utsikten blir enda bedre om du går opp på Castillo de la Mola, restene av et middelalderslott som ble bygget på 1200-tallet. Det var opprinnelig en maurisk festning med 8 store elementer. I dag er bare fire av dem bevart.

Utsikt til kirken og dalen fra middelalderslottet Castillo de la Mola

Som de fleste slott, var det omgitt av en festning. Deler av festningsmuren er intakt. Du kan også gå opp i et av tårnene gjennom trange trappeganger.

Slik ser kirken ut der en ligger på toppen av åsen.

Kirken sett fra foten av åsen.

Flere utflukter: www.turideer.com


Utflukt - hva skal vi gjøre i dag?: Hva med en tur til kirken Sanatorio Santa Maria Magdalena og middelalderslottet Castillo de La Mola i Novelda?

Kombiner gjerne med en tur til - Agost - pottemakerbyen - som bare er en mils vei unna.

Passer for: alle aldre. Det er en hyggelig restaurant like ved der du kan spise eller bare ta en is eller litt å drikke. Legg inn en spasertur på turveiene som er anlagt rundt kriken. Vil du ha mer mosjon, kan du gå veien opp fra bunnen av åsen. Kattene som vandrer omkring kan være morsomme for barna.


En av kattene på Santuario Santa Maria Magdalena

Finne frem: Kommer du fra Albir/Benidorm, følger du AP7 til du nesten er ved avkjøringen til flyplassen. Ta av til høyre i avkjøringen merket Madrid A-31. Ta deretter av CV-820 mot Novelda. Du vil snart se kirken der den ligger på toppen av en ås. Hold rett frem gjennom flere rundkjøringer til du nærmer deg Novelda sentrum. Ta til høyre når du kommer til N-325. Følg den et lite stykke, men ta så av til venstre til CV- 832 så fort det blir mulig. Denne veien går rett til toppen som kirken ligger på. Veien er enveiskjørt i en slynge rundt åsen. Du kan enten parkere før oppstigningen og gå opp, eller du kan kjøre opp til toppen der det er en stor parkeringsplass.

Tillegg: Novelda har mange fine butikker. Er du opptatt av kultur, kan du besøke museet for moderne kunst nede i sentrum.


#Kirke #Slott #Novelda #Kultur #Kunst #Borg #Gaudi #Arkitektur #Spania #Utsikt #Norsk #Gammelt

755 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page