top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Agost - pottemakerbyen

Oppdatert: 12. mai 2021


I den lille landsbyen Agost like utenfor Alicante tar syvende generasjons pottemaker Emili Boix vare på familiearven. Han var en etablert professor i antropologi da han brått måtte ta et valg.

Pottemaker i arbeid med dreieskiven

Emili var sønn av en sjette generasjons pottemaker. Han hadde fått opplæring i verkstedet av sin far, men ville bruke livet til noe annet. Da faren døde i høy alder, klarte han ikke å se på at håndverkstradisjonene skulle gå tapt. Nå driver han verkstedet slik det har vært drevet i syv generasjoner før han.

Syv generasjoner pottemakere

Hans kone som var dosent ved samme universitet, tok samme valg. Hun ble kunstmaleren som dekorerer keramikken. Keramikklampene i bildet under kan deles i to. Løfter du av øverste del, kan du sette inn et t-lys. Landsbyer med høye fargerike hus er et motiv som går igjen.

Keramikklamper med bilder av landsbyer

Emili er inspirert av de store kunstnerne og lager gjerne kopier av kjente skulpturer av Picasso (som på bildet under) og Salvador Dalí.

I en adskilt del av huset står den opprinnelige keramikkovnen. Det er egentlig et lite rom som ble varmet opp ved at man fyrte med ved i etasjen under. Som vist på bildet under, ble rommet fylt med potter, krus og annen keramikk før åpningen ble tettet igjen med murstein. Etter fire døgns intens fyring var de ferdig. Da hadde temperaturen kommet opp i 1100 grader.

Den opprinnelige ovnen for keramikk

Emili tar jevnlig imot skoleklasser og lar elevene få prøve seg som pottemakere. Det samme vil dine barn få hvis du besøker han.

Ekteparet Boix utenfor pottemakerverkstedet

Ekteparet Boix har fått et mindre stressende og mer givende liv etter at de byttet ut akademisk karriere med gammelt håndverk. De har flere oppdrag enn de strengt talt klarer å levere, men tok seg likevel tid til en times prat om alt fra Picasso og Dali til Franco og borgerkrigen. Dette verket skulle vært levert i går, sier han med et smil og rister på hodet over utålmodigheten til alle kommunene som har bestilt verk av han.

Skiltet ved inngangen til pottemakerverkstedet

Da vi forlater pottemakerverkstedet har vi armene fulle med keramikk. Noe har vi selvsagt kjøpt, men det meste har vi fått i presang. Penger er ikke den viktigste drivkraften for Emili. Gleden ved å bringe tradisjonene videre og ved å treffe mennesker, er viktigere.

Kunsthåndverk kjeramikk Agost

Skrått hus i bygate i Agost

Agost er kjent for sine mange pottemakere og keramikkverksteder. Store keramikkfabrikker var den viktigste næringen i byen. Agost ligger langt nok unna kysten til å slippe unna turismens ødeleggelser. Derfor er det vanlige spanske bomiljøer du får se.

Trang bygate i Agost

Her er det ikke mange luksusbiler å se i gatene. Men en gammel traktor kan du komme over.

Traktor utenfor bolighus i Agost

Flere utflukter: www.turideer.com

Utflukt Agost - hva skal vi gjøre i dag?: Passer for alle aldre. Morsomt for barn å få prøve seg som pottemaker. Mye fint kunsthåndverk å se for voksne.

Kombiner gjerne med en tur til Novelda - Gaudi, kirken og slottet - som ligger en mils vei unna.

Dette bør du gjøre når du er i Agost: Ta en tur på pottemakermuseet - El Museo de Alfarería. Gå en tur rundt i de søvnige gatene i landsbyen. Besøk verkstedet til Emili Agost. Besøk også den gamle Goudi-inspirerte kirken i Novelda (Se innlegg om Novelda).

Finne frem: Følg AP-7 fra Altea/Benidorm mot Alicante. Ta av A-31 mot Madrid når du nærmer deg avkjøringen til flyplassen El Altet utenfor Alicante. Følg A-31 til avkjøring CV-820 mot Agost (samme avkjøring som til Novelda). Følg CV-820 til du kommer til Agost. Hold rett frem gjennom sentrum. Når du så vidt er kommet ut av sentrum, finner du pottemakerverkstedet til Emili Boix på venstre hånd (se bildet under kartet). Parker langs veien utenfor.


Slik ser pottemakerverkstedet ut fra veien.


#Pottemaker #Norsk #Keramikk #Kunst #Spania #Kunsthåndverk #Agost #Kultur #Museum #Gammelt

392 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page