top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Vigelandsparken - kunst i naturen i Oslo

Oppdatert: 30. jan.

I vestre del av Frognerparken ligger Gustav Vigelands skulpturpark. Den inneholder mesteparten av Vigelands skulpturer og er Norges mest besøkte turistmål.

I 1924 donerte Oslo kommune plass til en monumental skulptur av billedhoggeren Gustav Vigeland i det som i dag er Frognerparken. Skulpturen het Fontenen.

Den består av seks menn som bærer et stort fat med vann, og 20 grupper med mennesker og trær omkring.

Etter hvert ble parken utvidet med flere andre skulpturer. Til sammen har parken 214 skulpturer med 600 figurer, i tillegg til bronserelieffer, broer og terrasser.

En av de mest kjente er Hovedportalen, Broen, Livshjulet, Slekten og den 17 meter høye Monolitten med 121 figurer som er synlig fra mesteparten av parkområdet.

Det aller meste av Vigelands skulpturproduksjon er plassert i Vigelandsparken. Han var sentral i utformingen av hele parkområdet, men hadde ingen plan fra starten av.

Både grøntarealer og skulpturer ble utviklet over en periode på 40 år av kunstnerens liv.

Skulpturparken dekker et areal på 320 mål sentralt i Frognerparken. På kanten av bassenget rundt verket Fontenen, finner man en rekke bronserelieffer.


Parken har mange vakre alleer med gamle, store trær. I åpne områder eller veikryss er det satt opp skulpturer. Vigelands visjon var å skape en syntese mellom kunst og natur.


I vest er det en liten bro med rekkverk som par har festet hengelåser til som symbol på sin kjærlighet til hverandre.

Blomster, terrasser, hekker og trær er viktige elementer i parken.

Gustav Vigeland lagde skulpturer og kunst i granitt, bronse og smijern.Flere steder er det satt opp grupper med benker. Disse kan "kjøpes" av publikum. Da får man satt opp en liten plakett på den med sitt navn på.

Selv om parken i perioder har svært mange besøkende, er det så mange benker at man alltid vil kunne finne en ledig benk for å fordøye inntrykkene.

Når man går inn hovedinngangen til parken, kommer man først til Broen. Det er en bro over Frognerdammene laget i granitt med til sammen 62 skulpturer.

Her kommer det flere busslaster med turister store deler av året, ofte som guidede turer der de besøkende får informasjon om de ulike kunstverkene.

Den mest kjente av brofigurene er antakelig Sinnataggen - den lille sinte gutten, men det er også flere andre ikoniske verk.


I hjørnene er det granittskulpturer av mennesker og øgler.

Vigelandsparken er del av Frognerparken som er Oslos største park med et areal på 460 mål. Området var opprinnelig Ankergården Frogner Hovedgård.

Frognerparken har ca. 3 000 trær, mange av dem over 250 år gamle. Det er laget alleer med høye trær på sidene av gangveiene som går på kryss og tvers i hele parken.

Frognerparkens Rosarium er også verdt et besøk med sine 14 000 roser fordelt på 150 sorter.

Frognerparken er vakker til alle årstider. Samspillet mellom kunsten og naturen forandrer seg med årstidenes farger.
Frognerparken er et sted man går igjennom på vei til og fra jobb, et sted man jogger eller spaserer, et sted man nyter alene eller sammen med andre.


Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Frognerparken med Gustav Vigelands skulpturpark - kunst i naturen.


Passer for: Alle. Barnevogn og rullestol går bra de fleste steder.


Finne frem: Med bil er det enklest å kjøre til Frognerbadet og parkere der. Søk etter Frognerbadet på Google Maps. Det er begrenset antall parkeringsplasser, så det beste er å ta T-banen til Majorstua stasjon, gå over Sørkedalsveien og følge Fridjof Nansens vei forbi Colosseum kino. Da kommer du til en sideinngang til Frognerparken som leder rett bort til skulpturparken. Det er bare 400-500 å gå meter fra stasjonen.
175 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page