top of page
  • Writer's pictureAdmin

Pilane - skulpturpark i vakker natur - kunst i naturen

Updated: Jan 30

På øya Tjörn litt nord for Gøteborg ligger Pilane skulpturpark. Her finner du kunstverk plassert inn i en natur typisk for Bohuslän.

Dette er ikke en vanlig park, men et levende kulturlandskap med beitende sauer der skulpturene er plassert inn i naturen. Pilane er blant de fremste skulpturparkene i Europa med verk av blant annet den internasjonalt ledende Ai Weiwei.

Hennes skulpturer "Røtter" er et monument over den hensynsløse avskogingen av urskogene.

Pilane ble kåret til en av de ti beste kulturparkene i Europa av brittiske the Guardian i 2016.

Den mest iøynefallende skulpturen er "Anna" av den verdenskjente spanske kunstneren Jaume Plensa.

Den 14 meter høye ikoniske skulpturen av en ung kvinne ligger på en høyde og kan ses på lang avstand.

Skiftende lys og samspillet med naturen og de andre skulpturene gir skulpturen forskjellige "ansikter" avhengig av hvor man er i parken.


Et av Pilanes konsepter er å vise fram moderne kunst i et forhistorisk landskap.


Skulpturparken i Pilane er i stadig endring. Hvert år får nye kunstnere og kunstverk slippe til.




Det er laget en rute i terrenget på ca. 1,5 kilometer. Man kommer frem til de fleste kunstverkene om man følger de gruslagte stiene.


Man kan også følge noen av de nedtråkkede stiene som går på kryss og tvers i beitelandskapet for å få nærmere kontakt med dyrene og naturen.


For å komme helt opp til kunstverket "Leap of Faith" av Maria Miesenberger må man klatre litt eller følge opparbeidede stier og trapper.




Pilane ligger nær kysten og fra de høyeste punktene får man god utsikt over skjærgården utenfor.

Pilane har historisk sett vært en boplass og gravplass, men også en møteplass for mennesker og kulturer i århundrer. Siden 2007 har det blitt arrangert skulpturutstillinger der drevet av Pilane Heritage Museum.

Pilane skulpturpark er sesongåpent fra 13 mai til 24 september alle dager fra kl. 09 - 19 (9-17 i september). Billettprisen i 2023 er 150 kroner for voksne og 130 kroner for barn og pensjonister.


Flere forslag til utflukter: www.turideer. com


Ukens utflukt: Pilane skulpturpark på Tjörn i bohuslän - kunst i naturen


Passer for: Alle, også bevegelseshemmede.


Finne frem: Plott inn "Pilane skulpturpark" på Google Maps eller: ta av fra E6 ved Stenungsund mot Tjörn litt nord for Gøteborg. Følg skilt til Tjörn og deretter skilt til Nordiska akvarellmuseet og Pilane skulpturpark.










177 views0 comments
bottom of page