top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Kistefoss - industrimuseum og skulpturpark

Oppdatert: 5. mai 2021

En times kjøring fra Oslo finner du en park med industrimuseum, kunstgalleri og skulpturer - og lekeområder for barn.

Det ikoniske spiralformede bygget som går som en bro fra den ene siden av elven til den andre, er kjent under navnet The Twist.

Det inneholder samlinger av moderne kunst og installasjoner.

Det er Christian Sveaas som eier området og som har etablert kunstsamlingene, industrimuseet og the Twist. Han er sønnesønn til grunnleggeren av Kistefos Træsliperi.
I underetasjen får du nærkontakt med elven som renner forbi. Er du heldig, kommer det en oterfamilie på besøk.

I en av installasjonene får du føle hvordan paraboleffekten påvirker lyden. Still deg opp ved vaieren og snakk inn i parabolen. De som står et par meter bak, vil oppleve samme lydeffekt.

Turen gjennom the Twist er starten på en rundtur. På andre siden av elven venter skulpturparken. Bildet nedenfor vister baksiden av the Twist.
Speilet i elven er inspirert av the Twist. Når man går forbi det, blir speilbildet av deg selv snudd på hodet når du går forbi det.
Fabrikkbygningene er bevart slik de var. Det samme er mye av maskinene og utstyret som ble brukt da dette var en treslipefabrikk drevet av fossekraft.

I fabrikkbygningene er lydene av maskinene og arbeidet gjenskapt. Her får du også se hvordan noen av maskinene fungerte.
Anlegget bestod av en fabrikk for tresliping og et vannkraftverk som forsynte anlegget med nødvendig energi. Da tresliperiet ble lagt ned i 1955, ble kraftverket solgt til kommunen.

Elven som går over i Kistefossen, er bred og har stor vannføring.

Opprinnelig bro over elven rett nedenfor Kistefossen.
Flere forslag til utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Kistefoss industrimuseum og skulpturpark på Jevnaker


Passer for: Alle, hele familien. Rullestol og barnevogn går bra.


Varighet: Noen timer - det er mye å se og lett å underholde små barn.


Finne frem: Fra Oslo kjører du E18 mot Drammen. Ta av på E16 mot Hønefoss ved Sandvika. Når du kommer til skilt mot Jevnaker, tar du til høyre. Kjør deretter rett frem og følg skiltene til Kistefoss.

203 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page