top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Paso el Contador - passet mellom Sella og Guadelest

På den opprinnelige kjerreveien mellom Sella og Guadelest, er det et smalt pass som gjeterne måtte lede dyrene sine igjennom for å komme tilbake fra fjellbeite.

Passet heter El Contador - "telleren" - og navnet har sin bakgrunn i at det var lett å telle dyrene i flokken når de måtte gå i en smal rekke for å komme igjennom.

Det er teknisk mulig å kjøre bil mellom Sella og Guadelest og Benimantell på denne grusveien, men behagelig er det ikke, og fort går det heller ikke.

Derfor egner den seg best til fotturer og nødvendig transport til eiendommene.

Langs veien er det noen gamle små bondegårder som fortsatt er i drift.

Veien opp fra Sella-dalen er ganske bratt, men det er ingen farlige områder. Man får opp pulsen og får raskt fin utsikt.

El Paso del Contador ligger på toppen av den lange bakken. Her er det et skilt som viser vei videre.

Turens høyeste punkt er turens høydepunkt i både bokstavelig og overført betydning.

På andre siden av passet går veien nedover igjen og videre innover i fjellområdene mot Guadelest.

På veien ned igjen kan man ta en avstikker langs åssiden til venstre. Ca 400 meter fra toppen går det en sti til venstre.

Følger du den, får du sett dalen fra den andre siden. Her er det ikke skiltet, og på et punkt er stien blitt borte fordi bonden har pløyd opp det terrasserte jordet.

Men du skal ta til høyre når du kommer til et område med terrassert jorde, slik som på bildet over, og fortsette nedover (tilbake) på motsatt side av jordet.

Her vil du finne igjen stien som leder deg nedover i dalen. På venstre side vil du etter hvert se ruinene av en gammel finca.

Langs stien er det også noen busker med bær som kalles jordbær (selv om de ikke er det). Bærene er søte og gode når det er blitt røde, men ikke spis mer enn ett enkelt bær. Spiser man mer, kan man bli veldig dårlig i magen.

På veien nedover passerer man flere oppdyrkede områder.
Flere turforslag: www.turideer.com


Ukens utflukt: Tur til passet El Contador


Passer for: Alle i vanlig god form.


Varighet: ca 3 timer


Finne frem: Kjør CV-770 fra Villajoyosa til fjellandsbyen Sella. Ta til høyre i svingen rett før Sella sentrum på veien mot Benimantell. Fortsett rett frem helt til asfaltdekket slutter. Her deler veien seg i to. For å komme til El Contador, må man ta veien som går til venstre og oppover. Det går an å parkere i dette området og gå til fots herfra, men det er også mulig å kjøre bil et par kilometer på grusveien. Når man kommer på et lite platå, er det mulig å parkere på et åpent område til høyre for veien, like ved en finca. Deretter er det bare å fortsette til fots langs grusveien rett frem inntil man kommer til El Paso El Contador (eller Pass Del Comptador som det heter på Valenciansk).


209 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page