top of page
  • Writer's pictureAdmin

Lysakerelven - en smak av Vestland

Updated: May 10, 2021


På vestsiden av Bærumsveien blir Lysakerelven bredere og landskapet åpnere. Når du kommer ned til Granfossen, får du følelsen av å være i et Vestlandet i miniatyr. Elven er lett tilgjengelig på mange steder, og når vannføringen er lav, kan du komme deg tørrskodd langt ut i det steinete elveleiet.

Det finnes flere kulper som denne i Lysakerelven der du kan bade eller fiske.

Siv langs elvebredden av Lysakerelven

Elven veksler mellom rolige og heftige partier.

Hegre på jakt etter fisk i Lysakerelven

På veien nedover langs Lysakerelven støtte vi på en hegre som spankulerte rundt på sine tynne og lange bein og jaktet på fisk. Det så ut til at det var lett for den å finne mat. I en av kulpene badet en familie og en hund. Ellers møtte vi på en og annen jogger. Det var ikke flere av oss en at vi sa hei da vi gikk forbi.

Rolig parti av Lysakerelven

Det er flere brede partier hvor vannet beveger seg langsomt i denne delen av Lysakerelven.

Demningen før Granfossen i Lysakerelven

I demningen før Granfossen i Lysakerelven samler det seg greiner og busker som vannet har revet med seg. På oversiden av Granfossen er det stort sett den lokale fastboende ørretstammen du kan få, og den blir sjelden mer enn en halv kilo, men nedenfor kan du få både laks og sjøørret.

Lysakerelven som del av et våtmarksområde


Granfossen i Lysakerelven

Granfossen har et fall på litt over 12 meter, men ser likevel majestetisk ut der den sender sine frådende vannmasser ned mot Granfos Brug. Fra 1869 til 1981 var det papirfabrikk her, og du kan fortsatt se deler av det riktig gamle vannanlegget. I tillegg kan du se en del hyggelige gamle mursteinshus.

Gammelt rør til Granfos Papirfabrikk ved Lysakerelven

Vannrør fra det gamle vannforsyningssystemet til Granfos Papirfabrikk i Lysakerelven.

Gammelt industriområde i Lysakerelven

Nedenfor fossen er Lysakerelven dypere og roligere. Vegetasjonen på sidene er tettere og elveleiet mørkere. Her og der ser du trærne speile seg i vannflaten, og lengst ned er det også en ganske pen bebyggelse der husene ligger kant i kant med en brygge. Med litt fantasi kan det se ut som en bit av Venezia. Lysakerelven renner ut i Lysakerfjorden rett ved Lysaker stasjon. Der kan du stanse og ta en kopp kaffe eller et matbit på Lysaker brygge, eller gå videre om du vil langs fjorden mot Fornebu.

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens turforslag - hva skal vi gjøre i dag?: Tur langs Lysakerelvens nederste del.

Lengde: 2 kilometer hver vei

Tid: selve turen langs Lysakerelven er unnagjort på en halv time hver vei, men sett gjerne av litt mer hvis du vil tas bilder eller bade eller bare nyte stillheten og naturen.

Vanskelighetsgrad: Nokså kupert terreng, men fine stier og solid rekkverk der hvor det er bratte skrenter ned mot vannet. Fin oppdagelsestur for barn i følge med voksne.

Finne frem: Det enkleste er å ta utgangspunkt i Jar Stasjon og gå Bærumsveien mot Oslo. Når du kommer til dumpa der Lysakerelven går under bilveien og T-banen, tar du av i en merket tursti på venstre side av veien. Følg skiltene under broen og videre nedover langs Lysakerelven mot Lysaker stasjon.


480 views0 comments
bottom of page