top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Illeta - ruiner fra bronsealderen

Oppdatert: 30. jan.

Ved kystbyen Campello 13 km nord for Alicante på Costa Blanca, ligger Illeta dels Banyets, en liten halvøy med ruiner fra nærmere tre tusen år før Kristus.

Dette arkeologiske utgravningsområdet er inngjerdet og er bare åpent for publikum noen timer om dagen. Her er spor fra iberisk, romersk og muslimsk bosetting.

Øya Illeta ble i sin tid skapt av et jordskjelv. Det var en øy frem til 1944 da det ble laget en kunstig landforbindelse. Nå er det et friluftsmuseum for Alicantes mest kjente og best bevarte oldtidsruiner.

Bildet over viser bunnen av en gravplass der man fant skjellettrester fra bronsealderen etter en mann og en kvinne med høy sosial rang.

Grunnmuren og veggene som er rekonstruert, viser at det har vært bosettinger her i nærmere fem tusen år.

De som har bodd her, har produsert og preservert ulike matvarer som fisk, olivenolje og urter.

Det har vært to templer. På bildet nedenfor vises tempel B. Døren på fremsiden har vært konstruert slik at solen lyste opp offersteinen den 21 desember hvert år.

På utsiden av halvøya er det rester etter det man antar har vært fiskeoppdrett for to tusen år siden. Det er hogget ut kanaler og bassenger i fjellet som har gjort det mulig å stenge fisken inne. I Spania er slik oppdrett bare dokumentert i Alicanteområdet.

På firehundretallet før Kristus ble bosettingen gjort om til en liten "by" med to parallelle gater i øyas lengderetning og en rekke tverrgater imellom.

Det har antakelig vært et viktig handelssentrum der de mottok varer fra andre deler av Middelhavet, samtidig som de solgte sine egne produkter som olje, fisk og vin.

Området som er overbygget med tak, viser det som har vært en oljepresse der man har utvunnet olje fra oliven.

På innsiden av halvøya er det ruiner etter to cisterner for oppbevaring av til sammen 50 tusen liter vann.


På utsiden av området er det rester etter militære installasjoner.

Det vernede vakttårnet er fra andre halvdel av sekstende århundret. Det ble brukt til å varsle befolkningen om angrep fra pirater.


Flere forslag til utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Illeta dels Banyets ved el Campello nær Alicante på Costa Blanca - ruiner fra bronsealderen


Åpningstider: Tirsdag - søndag 10.00 - 14.00 og 15.30 - 17.30. Pris: 2 Euro per person.


Passer for: Alle, også bevegelseshemmede.


Finne frem: Illeta ligger på nordenden av kystbyen El Campello 13 kilometer nord for Alicante. Søk etter Illeta dels Banyets på Google Maps.
96 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page