top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Vitlycke - tur til bronsealderen

Oppdatert: 12. mai 2021


Tre mil syd for Strømstad finner du Vitlycke museum. Her kan du se noen av Europas best bevarte helleristninger. Barna kan få prøve gammeldags bueskyting og håndverk.

Bosetting slik man antar den var i bronsealderen - Vitlycke museum ved Tanum

Nordre Bohuslän er rik på fortidsminner. Her er det tallrike gravhauger, helleristninger og symbolske steinformasjoner. Kopiene av byningene fra bronsealderen gir et godt inntrykk av livet på den tiden.

På gården er det sauer som er vant med mennesker.

The farm has vegetable garden and livestock at Vitlycke museum

Det er flere tilbud for barn, blant annet opplæring i bueskyting.

Et større området er rikt på helleristninger. Hyggelige skogstier fører frem til stedene hvor de er gravd ut og markert.

Helleristningene er en av de kildene vi har til å forstå hvordan livet var i forhistorisk tid. De forteller om jakt, fiske, ferdsel i båter, ekteskap og dyr.

Helleristningene har en kunstnerisk og håndverksmessig kvalitet som tyder på at det bare utvalgte personer som fikk lov til å utføre disse arbeidene.

En sløyfe rundt i skogen fører en forbi griser av den typen man antok at de holdt i den tiden.

I denne revefellen hang man opp et åte på den øverste taggen. Reven ble sittende fast med en potene mellom taggene når den forsøkte å få tak i åtet.

Rådyr var antakelig en av de vanligste byttedyrene som gikk i fellen på bildet under.

Inne i museet var kanskje boksen med skjelettet som man kunne se gjennom et lite hull, en av de mest spennende objektene. Det antas at det tilhører en kvinne som døde 55 år gammel. Dødsårsaken var høy alder. Ikke mange levde så lenge som henne på den tiden.

Museumsbygningen huser en fast utstilling av gjenstander fra bronsealderen, en butikk hvor man kan kjøpe brukskunst og suvenirer og en restaurant.

På utsiden spiller musikanter på instrumenter som man antok ble brukt på den tiden.

Flere utflukter: www.turideer.com

Ukens utflukt: Vitlycke museum ved Tanum

Passer for: Alle. Museumsbygget og deler av den tilhørende gården er tilgjengelig for rullestolbrukere, men området med helleristninger har en del trapper.

Turens lengde: Det er en sløyfe på ca 0,5 kilometer bak museet. På andre siden av veien går det stier gjennom skogen til ulike utgravde og preparerte helleristninger. Den kan gjøres kort eller lang, opp til nærmere 1 kilometer.

Finne frem: Når du kjører fra Strømstad mot Gøteborg, tar du av fra E6 i avkjøringen ved Tanumsmotet som kommer rett etter at du har fått Tanums handlesenter på høyre side. Ta vei 163 mot vest og følg skiltene til Vitlycke museum.

Oppgave: Kan du finne dette stedet?


Kart


614 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page