top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Grebbestad - idyll på Sveriges vestkyst - landsby ved kysten

Oppdatert: 30. jan.

Grebbestad er en av de vakreste småbyene langs kysten av Norra Bohuslän i Sverige. Den ligger noen få mil syd for Strömstad, ca. 45 min bilkjøring fra norskegrensen.

Byen og havnen ligger i le av en klippe og øyene omkring.

I sentrum er det små, eldre trehus og smale gater. Mesteparten av den opprinnelige bebyggelsen er bevart.

Hovedgaten går gjennom sentrum av byen fra kirken og langs havnen videre mot Fjellbäcka.

Her kan det av og til bli trangt når biler, fotgjengere og fortausbutikker skal konkurrere om plassen.Grebbestad har tradisjonelt livnært seg på fiske, særlig av skalldyr. Halvparten av all svensk hummer og kreps og nesten all svensk østers kommer fra Grebbestad.

Sammen med fangst av krabber og reker har dette gitt byen rykte som et skalldyrs-mekka.

I løpet av de siste tiårene er turisme blitt en like viktig næringsvei. Om sommeren er det flere fritidsbåter enn fiskebåter i havnen.


Den kjente visekunstneren Evert Taube bodde på Otterö rett utenfor Grebbestad da han på begynnelsen av 1950-tallet skrev noen av sine mest kjente og udødelige viser.


Hvis du vil ha et annet perspektiv, kan du ta en tur til utsiktspunktet på klippen bak byen. Der får du utsikt over byen og skjærgården utenfor.For å komme dit, kan du gå opp trappen ved siden av veien i sørenden av havna.

Men hvis du ønsker en litt lengre tur, kan du kjøre til baksiden av byen og parkere på innfartsparkeringen i Repslagargatan.

Fra parkeringsplassen er det bare ca. 200 meter til krysset mellom Repslagargatan og Stensågarevägen. Der starter en oppmerket sti som fører deg til utsiktspunktet.Flere utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Grebbestad på Sveriges vestkyst - landsby ved kysten.


Lengde: Stien til utsiktspunktet er ca. 400 lang. Den er godt tilrettelagt.


Finne frem: Følg E6 fra norskegrensen mot Gøteborg. Ta av til høyre i Rylandsmotet (106) ved Tanumshede. Følg skiltene til Grebbestad. Det er en stor parkeringsplass på høyre side i bunnen av bakken fra kirken.1 678 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page