top of page

Hornborgasjön - naturrestaurering av våtmark og innsjø - eldorado for traner og fugletittere

  • Forfatterens bilde: Admin
    Admin
  • 30. mai
  • 7 min lesing

Hornborgasjön er en stor grunn innsjø i vestre Götaland i Sverige som er mest kjent for den store tilstrømningen av traner under fugletrekket vår- og høst. Hvert år kommer tusenvis av fugletittere og fuglefotografer fra hele Europa for å oppleve at mellom 20 000 og 30 000 traner samles på et forholdsvis lite område. Det kan de gjøre takket være et storstilt naturrestaureringsarbeide som ble startet for flere tiår siden og som pågår fortsatt. Den særegne naturen gjør Hornborgasjön til et interessant sted å besøke året rundt uavhengig av om man er interessert i fugler.


Oversvømt tre speiler seg i klart vann med siv omkring ved Hornborgasjön

For et par hundre år siden dekket Hornborgasjön et område på 28 kvadratkilometer. På 1800-tallet begynte man imidlertid å drenere deler av sjøen for å tørrlegge land slik at man fikk større områder å dyrke på. Dette ble gjennomført i fem runder i perioden fra 1800-tallet og frem til 1930-tallet. Til slutt gjenstod det bare noen spredte små vannspeil med busker og kratt i et område på under fire kvadratkilometer.


Våtmark med traner og trær i Hornborgasjön

Dårlig jordsmonn og kraftige vårflommer gjorde imidlertid mesteparten av området uegnet for jordbruk. I 1988 besluttet derfor regjeringen å restaurere innsjøen. Arbeidet startet i 1992, og ved hjelp an ny teknologi, nye maskiner og ny kunnskap klarte man etter flere års arbeid å rense sjøbunnen og heve vannstanden med 85 cm. Da hadde man tettet igjen diker, anlagt en stor dam ved utløpet av sjøen og fylt igjen gamle kanaler.


Kvinne på grusvei ved sjø med siv langs kanten ved Hornborgasjön
Kveldsbilde av grusvei ved strandlinje på nordsiden av Hornborgasjön


Innsjø med siv og busker og skilt med ferdsel forbudt i hekketiden for fugl ved Hornborgasjön
I områder der det oppholder seg mye fugl, er det forbud mot å ferdes i trekk- og hekketiden

I 1995 var sjøen blitt omtrent 10 kilometer lang og 2-3 kilometer bred og dekket et område på 35 kvadratkilometer. Det er fortsatt en grunn innsjø med 1,5 meter som største dybde, og det er også en av grunnene til at den så godt egnet for fugler. Vannstanden varierer imidlertid både i løpet av året og fra år til annet avhengig av nedbørsmengden.


Trestammer oversvømt med vann i Hornborgasjön
Vannstanden kan variere i løpet av året og fra år til annet

Etter at vannet var på plass igjen, begynte arbeidet med å restaurere naturen omkring. Mye av strandlinjen var gjengrodd av skog, og den opprinnelige floraen var ødelagt. For å gjenskape det slettelandet som en gang hadde vært her, fjernet man skogen og satte ut vekster som tilhørte stedet. Mye er oppnådd, og reservatet fremstår i dag som både vakkert, særegent og naturlig, men det tar tid å gjenskape økologisk balanse. Derfor pågår noe av arbeidet fortsatt.


Sletteland med gress og trær i horisonten ved Hornborgasjön
Langs Hornborgasjön er det laget et vakkert sletteland

I 1997 ble Horborgasjön med omgivelser erklært som naturreservat. Med et areal på ca. 4000 hektar er dette et av Sveriges største naturreservater. Etter hvert fikk den også status som et Ramsarområde med de verneforpliktelsene det innebærer. Det viser at Hornborgasjön naturreservat er oppfattet som et av de viktigste våtmarksområdene for fugl i Sverige.


Oversvømte busker og trær i Hornborgasjön
Oversvømte busker og trær på nordsiden av Hornborgasjön

Hornborgasjön Naturreservat har lagt til rette for at publikum skal kunne få oppleve dette særegne området uten å skade planter, fugler og dyreliv. Det er til sammen ni plasser rundt sjøen som er spesielt tilrettelagt for besøkende. På flere av dem er det laget egne skjul som man kan bruke for å få se fuglene på nært hold. Det er gratis å bruke skjulene og området. De to mest kjente besøksstedene er Tranedansen og Naturum.


Kvinne på gangbro i treverk mellom trestammer i Hornborgasjön
Ganbro ut til skjul

Gangbro ut til fotoskjul på påler i Hornborgasjön
Skjul der man kan studere fugler på nært hold uten å forstyrre dem

Gammel låve i tre som er omgjort til fotoskjul på Hornborgasjön
Gammel låve som er gjort om til fotoskjul

Tranedansen ligger på sydvestsiden av sjøen. Der kan man som navnet antyder, få se tranedans, men det er også der den store ansamlingen av traner er. Det er et lite besøkssenter der som er åpent i høysesongen om våren, og det er toaletter og gode parkeringsmuligheter. Om våren er det også satt av god plass til bobiler med provisoriske toaletter i nærheten. Området der fuglene oppholder seg er gjerdet inn, og i periodene med fugletrekk er det forbud mot ferdsel i fugleområdet. Fuglene er imidlertid såpass nære sperringene at man får se dem godt, spesielt hvis man har med en kikkert eller kamera med telelinse. I tillegg til traner kan man se ulike typer gjess, ender, svaner, kaier og andre mindre fugler.


Jorde med traner og trær ved Hornborgasjön
På jordene ved Tranedansen der traner og andre fugler får utdelt korn, kan det samle seg mange fugler. Kveldsbilde.

To traner lander i traneflokk ved Hornborgasjön
To traner går inn for landing midt i flokken

Sangsvane i kveldslys ved Hornborgasjön
En sangsvane beiter sammen med tranene

Oppstilling av bobiler i en lang rekke ved Hornborgasjön
Oppstillingsplass for bobiler ved Tranedansen

Mennesker innenfor sperring til naturområde med våtmark ved Hornborgasjön
Et av utsiktsstedene ved Tranedansen

Flokk av traner som løper i samme retning ved Hornborgasjön
Et av formålene med å oppholde seg Hornborgasjön for en trane er å finne seg en partner. Når et par har funnet hverandre, skaper de sterke bånd og holder sammen resten av livet.

Grusvei ut til øy i Hornborgasjön
Miljøbilde om kvelden fra Tranedansen

Panorama av sletteland ved Hornborgasjön
Utsikten fra besøkssenteret på Tranedansen. I høysesongen kan fuglene komme ganske nære sperringene.

Traner som beiter ved grusvei på Hornborgasjön

Naturum ligger på motsatt side av sjøen. Der er det ikke traner, men andre sjøfugler som bruker sjøen. Naturum har gode parkeringsmuligheter, toaletter, et spisested og et større besøkssenter i tillegg til en rekke skjul man kan benytte gratis hvis man ønsker å se eller fotografere fuglene på nært hold. I tillegg er det laget merkede stier langs vannet i begge retninger. Også der er fuglene beskyttet ved at det er forbud mot ferdsel i et område nærmest strandlinjen.


Hus med utsiktstårn på påler ved Hornborgasjön
Besøkssenteret på Naturum

Stoler og bord ved kafé ved Naturum ved Hornborgasjön
Kaféen på Naturum


Sti over steingjerde langs vannet ved Hornborgasjön
Sti langs vannet ved Naturum


Koloni av hettemåker med besøkssenter med utsiktstårn ved Hornborgasjön
Koloni av hekkende hettemåker med utsiktspunkt i bakkant

Svarthalsdykker skriker til hettemåke som lander i koloni av hettemåker ved Hornborgasjön
Svarthalsdykkeren til venstre har bygget rede sammen med hettemåkene for å få beskyttelse mot rovfugler

Gråstrupedykker speiler seg i klart blått vann ved Hornborgasjön
Gråstrupedykkeren er en av fuglene man får se på nært hold på Naturum

Rødstrupe på kvist med gul bakgrunn ved Hornborgasjön
I skogen langs vannet får man se de vanlige småfuglene som denne rødstrupen

Enslig tre på slette ved Hornborgasjön
Sletteland med enslig tre ved Naturum

Hornborgasjön er omringet av fjell som gjør at den blir liggende som i en gryte. Det skaper oppadgående vinder når sola står på, og disse varme luftstrømmene benytter store fugler som traner og rovfugler seg av for å spare energi når de skal lette og trenger høyde for å kunne fortsette på reisen til hekkeplassene i nord eller overvintringsplassene i sør.


Nærbilde av svevende trane ved Hornborgasjön
Trane som svever på de varme luftstrømmene

Traner har mellomlandet og rastet ved Hornborgasjön i flere tusen år. Det har vært et godt sted for å samle krefter og bygge opp energilagrene før den siste etappen nordover. I flere århundrer har det vært produsert poteter på gårdene omkring sjøen, men dette ble særlig satt i system i siste halvdel av 1800-tallet da områdets to store gods Store Björum og Dagsnäs startet fabrikker for produksjon av potetsprit. Potetdyrkingen etterlot seg store mengder avfall og potetrester som fuglene spiste av, og den gode tilgangen på mat førte til at stadig flere traner fant veien dit.


Stor flokk av traner ved Hornborgasjön
Fuglene står tett når 20 000 til 30 000 samles på et lite område

Da regjeringen 1971 overførte all produksjon av sprit til et stort anlegg i Skåne og forbød produksjon av sprit på gårdene, forsvant også grunnlaget for den store potetdyrkingen. I noen år fortsatte de å mate tranene med poteter for å hindre at de skadet avlingene på gårdene omkring, men dette ble for dyrt, og etter hvert gikk man over til å gi dem korn istedenfor.


Nærbilde av beitende traner ved Hornborgasjön
Traner som spiser korn

Dette har man fortsatt med frem til i dag. Nå går det med mer enn 150 tonn korn hvert år for å mate tranene. Kornet blir spredt ut på jordene ved Tranedansen om kveldene etter at fuglene har trukket ut på vannet for å overnatte der. I dag har denne utdelingen av korn to hensikter. I tillegg til å hindre tranene i å skade jordbruksproduksjonen på gårdene omkring, er dette nå også blitt et tiltak for å opprettholde turismen i området. Mye av inntektene fra parkeringsavgiften brukes til å finansiere fôringen. Turismen gir arbeidsplasser på restauranter og hoteller i nærheten.


Flokk med skrikende traner ved Hornborgasjön

Tranene oppholder seg ved Hornborgasjön i noen uker om våren for de reiser videre. En del av dem drar til Norge for å hekke der, men de fleste reiser videre litt nordover i Sverige. Bestanden av traner har økt de siste årene både i Norge og Sverige. Noe av årsaken er antakelig at den gode tilgangen på mat i Hornborgasjön har ført til at flere fugler overlever og at flere har krefter nok til å få til en vellykket hekking.


To traner parrer seg ved Hornborgasjön
Parring foregår av og til ved Hornborgasjön, men de fleste venter til de har funnet egnet hekkeplass

Dette er selvsagt bra for tranene, men behøver ikke nødvendigvis å være godt nytt for andre fuglearter som benytter de samme hekkeområdene som tranene og som kan bli fortrengt av dem. Det pågår fortsatt diskusjoner om hvor stor betydning dette har, men utviklingen viser at selv tiltak med de beste intensjoner kan få utilsiktede effekter.


Traner som danser sett bakfra ved Hornborgasjön
Tranedans oppstår spontant og har som formål å styrke det emosjonelle båndet til partneren

Traner er store, vakre og imponerende fugler. De blir mellom 95 cm og 1,3 meter høye, veier mellom 4,5 og 6,1 kg og har et vingespenn på opp mot to meter. Under trekk og rasting er tranene sosiale og opptrer i store flokker. I hekkeperioden holder de imidlertid stor avstand til andre traner og er sky. I hovedsak er de monogame. Parene har sterke bånd og holder vanligvis sammen helt til en av dem dør.


Trane som danser sett forfra ved Hornborgasjön

Dansen de utfører om våren er ikke del av et parringsrituale, men en atferd som styrker båndene i paret. Når man betrakter en flokk traner, vil man se at dansen oppstår brått og sporadisk, og ikke så veldig ofte. Den er spredt ut over dagen, og det er ingen tid på døgnet som er bedre enn andre for å se den. Tranene utstøter ofte høye trompetlyder for å markere revir. Det er derfor et ganske høyt lydnivå når man er i nærheten av en stor flokk.


Traner som utstøter trompetrop ved Hornborgasjön
Traner som utstøter trompetlyder for å markere revir

Høysesongen for å se traner ved Hornborgasjön er om våren fra slutten av februar til begynnelsen av april. I denne perioden blir bestanden talt hver dag, og på internettsidene til Naturum https://www.hornborga.com kan du følge med på hvor mange fugler som er der til en hver tid. De telles om kvelden når fuglene forlater Tranedansen og flyr ut på sjøen for å overnatte der. Det er en stor opplevelse å se 20 000 til 30 000 store fugler samlet på et sted. Om høsten kommer det også traner, men da oppholder de seg ikke så lenge ved Tranedansen, og derfor er det ikke så mange fugler der om gangen. Da telles bestanden bare to ganger i uken.


To svaner speiler seg i blått vann ved Hornborgasjön

For dem som er interessert i fotografering, kan det være greit å vite at man får sidelys tidlig om morgenen og motlys om formiddagen på Tranedansen, og at det ofte oppstår hetedis over åkrene når det er klarvær og sol. Ved Naturum har man sola i ryggen om morgenen, og man fotograferer fugler på vannet der hetedisen som oftest er mindre uttalt i morgentimene.


Sidebilde av flyvende trane ved Hornborgasjön

Flere prosjekter med naturrestaurering: www.turideer.com emnetagg: Ta naturen tilbake


Ukens utflukt: Tranedans ved Hornborgasjön - naturrestaurering av våtmark og innsjø


Passer for: Alle med interesse for fugl og bevaring av natur


Finne frem: Skriv inn Tranedansen Hornborgasjön eller Naturum Hornborgasjön i Google Maps, da kommer du rett til parkeringsplassen ved de to besøksstedene.



Comments


© 2016 ved Liv og Geir Stene-Larsen. 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page