top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Cabecó d'Or - Gullfjellet ved Busot

En mil innenfor El Campello litt nord for Alicante på Costa Blanca-kysten ligger et myteomspunnet fjell som heter Cabecó d'Or på Valenciansk.

Troen på at det skulle være gull i fjellet, skal ha fått en Marki (en adelsmann) til å lete etter gull i en av fjelltoppene. Det fant han aldri, men fikk fjelltoppen oppkalt etter seg - Sima del Marqués.

Spekulasjonene om at det skulle være gull i fjellet kunne skyldes den gyllne fargen som kommer frem når solen skinner på fjellet, men mest sannsynlig er årsaken en språklig forveksling.

På grunn av de verdifulle vannkildene ga muslimene fjellet navnet ur, som betyr vann. Men ur uttales ganske likt som or, som på katalansk betyr gull.

En av de mest populære fotturene i fjellet er en rundtur gjennom Racó de Calderó. Den starter på parkeringsplassen noen hundre meter nedenfor de kjente grottene Cuevas de Canelobre i Busot kommune.

Første del av ruten går på en grusvei. Selv om stigningen er forholdsvis slak, får man raskt en fin utsikt til de vakre fjellene omkring.

I følge folketroen skal den rike muslimske forretningsmannen Ali ha bodd her med sin vakre datter Gessamina. Da de kristne ville kaste ut maurerne, gikk han for å gjemme en koffert med gull og edelstener i grottene Cuevas de Canelobre.

Han sa til sin datter at hvis det skulle skje noe med han en dag, så kunne hun leve godt av denne skatten resten av sitt liv.

Da faren ikke kom hjem om kvelden, gikk hun for å lete etter han. I den siste svingen før grottene fant hun liket av sin far som var blitt myrdet av de kristne.

Mens hun satt og gråt over sin døde far, kom morderne tilbake. Hun flyktet inn i grottene og tok med seg skatten gjennom en hemmelig tunell. Verken hun eller skatten er senere blitt funnet. Slik lyder sagnet.

Ruten for rundturen er merket med gul og hvit stripe, og det er satt opp skilt i veikryss der det er mulig å velge ruter til andre steder.

I de første to kryssene skal du følge skiltet til Racó de Calderó, en kløft som fører opp til ryggen av fjellet.

Fra det andre krysset, går stien i hårnålsvinger oppover fjellsiden. Det er flere stier som fører opp, men unngå de som er merket med gult-hvitt kryss.
Mot toppen går stien gjennom pinjeskog. Det er jevn og forholdsvis bratt stigning hele tiden.Når du kommer til toppen av fjellryggen der det er ruiner av et gammelt steinhus, står det skilt til flere ulike ruter. Velg den som leder til høyre merket Pla de la Gralla por las Cuevas.

Stien nedover igjen på andre siden av fjellryggen går i begynnelsen gjennom en frodig pinjeskog.

Etterhvert får man utsikt til Middelhavet med kystlinjen der El Campello, Alicante og Gran Alacant ligger.Følg stien nedover dalen på andre siden av fjellet. Det står et skilt til Cuevas de Canelobre der hvor bebyggelsen begynner. Følg denne ruten tilbake til parkeringsplassen.

Avhengig av hvilken sti man følger, kan man komme opp til grottene og derfra gå ned veien tilbake til parkeringsplassen, eller man kan komme inn på veien lengre ned for så å måtte gå opp et stykke.

Det er også mulig å utvide turen ved å følge skiltet til Cumbre på toppen av ryggen. Da kommer man opp på det høyeste punktet på fjellet på 1209 meter over havet. Dette er en tur frem og tilbake på ca. 45 minutter opp og 30 minutter ned. Denne toppturen har bratt stigning og områder der man må benytte både hender og føtter for å komme seg opp. Her kan det føles litt utrygt for de som ikke er vant til å gå i fjell. Rundturen er derimot helt ufarlig.


Flere forslag til utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Rundtur i fjellet Cabecó d'Or ved Busot


Passer for: Alle i normalt god fysisk form. Oppstigningen kan være slitsom så man får avpasse farten etter yteevne, men dette er en trygg rute på gode stier uten farlige partier. Ta med nok drikke.


Varighet/lengde: Rundturen er ca. 11 km. Den tar 4-5 timer å gå.


Finne frem: Utgangspunktet er parkeringsplassen noen hundre meter nedenfor grottene Cuevas de Canelobre i Busot noen kilometer innenfor kysten ved El Campello i Alicanteregionen. Søk etter "Aparcamiento Cabecó d'Or" i Google Maps. Det leder deg rett til parkeringsplassen. Man kan også søke etter Cuevas de Canelobre. Da ser man parkeringsplassen på venstre side noen hundre meter før grottene. Turen starter ved informasjonstavlen på parkeringsplassen. Følg skiltet til Racó de Calderó og Cumbre.

#Spania #Norsk #Fjell #Busot #Gullfjellet #Cabeco_d'Or #Grotte204 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page