top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

Busot - sjarmerende fjellandsby

Noen få kilometer fra kysten innenfor El Campello på Costa Blanca, ligger den lille fjellandsbyen Busot.

Byen ligger i en fjellskråning ved foten av fjellet Cabezon de Oro med ruinene av byens borg på en fjellknaus like utenfor gamlebyen.

Den gamle og de nyere bydelene har utsikt til El Campello, Alicante og slettelandet og fjellene innenfor.

Landsbyen har muslimsk opprinnelse og ble opprettet i tilslutning til borgen der man startet opp produksjon av glass og glasskunst som det nå bare finnes rester av.

Deler av fundamentet for det store tårnet i borgen er bevart. Arkeologiske utgravninger har vist hvordan rom og vegger har vært laget.

Midt i gamlebyen er det også en fjellknaus - Monte Calvario - der det ligger et kapell som heter Ermita de San Vincente Ferrer. Her er det også et fint utsiktspunkt.


Busot betyr "sted i skogen", og landsbyen ligger bokstavelig talt midt i en pinjeskog. I gamlebyen er det pittoreske, trange bygater med gamle murhus.

Et særpreg ved landsbyen er pyntingen av veggene med blomsterpotter.
Det er fem steder man bør få med seg hvis man besøker Busot. Det første er kirken La Iglesia de San Lorenzo Mártir.Kirken er åpen for publikum, og det eneste man blir bedt om, er å slukke lyset etter seg etter besøket.

Det andre man bør få med seg, er rådhuset. Det ble bygget i 1927 vegg i vegg med kirken.

På kirkeplassen er det en hyggelig restaurant og et lite intimt hotell.

Her er prisene lavere enn ved kysten. Kaffe og kringle koster her 2,5 Euro.

Det tredje man bør få med seg et kunstverk av en mur - Racó de Coves. Det er inspirert av grottene Las Cuevas de Canelobre som ligger i kommunen og som er verdt et besøk i seg selv.

Her er det som om stalakittene i grottene bryter ut av veggen. Veggmaleriene av vinduene på gavelen rett ved, er en del av kunstverket.

Veggmalerier er det for øvrig flere andre steder i byen også, som for eksempel denne utsmykningen av en parkeringsplass. Ved første øyekast er det vanskelig å se at dette er en gavelvegg med bare ett lite vindu.

Det fjerde er det offentlige vaskerommet der befolkningen fikk rent kildevann til drikke for seg selv og sine dyr og til å vaske klær og kjøkkentøy.

Også her er det laget veggmalerier som viser hvordan anlegget ble benyttet.

Det femte er kapellet la Ermita de San José som ligger helt i starten (sydvest) av gamlebyen.

Busot ligger rett ved det såkalte Gullfjellet - El Cabezon de Oro - som betyr stribukken av gull.

I følge mytene skal det være gull her, men det er det aldri noen som har funnet. Derimot er det et fint turområde der man både kan bestige toppen på 1205 meter og gå en rundtur rundt fjellet. Du finner også grottene Las Cuevas de Canelobre her.


Flere forslag til utflukter: www.turideer.com


Ukens utflukt: Fjellandsbyen Busot ved fjellet Cabezon de Oro.


Passer for: Alle, også bevegelseshemmede.


Finne frem: Busot ligger 9 kilometer inn i landet utenfor kystbyen El Campello på Costa Blanca. Søk etter "Aparcamiento público Busot" så kommer du direkte til en parkeringsplass rett utenfor gamlebyen, like ved borgen. Da er alt innenfor gangavstand.#Spania #Norsk #Landsby #Fjell #Kirke #Kunst

174 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page